Letecká doprava

KC-390 pro Maďarsko

KC-390 pro Maďarsko. Společnost Embraer pokročila ve výrobě prvního letounu KC-390 Millennium pro maďarskou armádu.

Smlouvu na nákup dvou letounů KC-390 pro posílení maďarských vzdušných sil podepsala se společností Embraer maďarská vláda v listopadu 2020. Aktuálně probíhá montáž křídel na trup letounu, komponenty jsou již připraveny v barvách zákazníka.

KC-390 pro Maďarsko

„Montáž našeho prvního letounu KC-390 sledujeme průběžně. Výroba je oproti termínům definovaným ve smlouvě výrazně napřed a postupuje lépe, než bylo plánováno,“ uvedl plukovník László Nagy, vedoucí rozvoje systémů vzdušných sil z Velitelství maďarských obranných sil. „Navázali jsme také dobré vztahy s brazilským letectvem, což nám dává možnost konzultací, které jsou pro naše týmy velmi efektivní.“ 

Letové zkoušky prvního letounu budou zahájeny v druhé polovině roku 2023. K dodání dojde ve druhém čtvrtletí roku 2024. Zahájení výroby druhého letadla KC-390 pro Maďarsko je plánováno, dle původního harmonogramu, na prosinec 2022 s dodávkou do konce roku 2024.

Letoun KC-390 pro maďarské obranné síly bude jako první na světě vybaven jednotkou intenzivní péče, která je nezbytným prvkem při plnění humanitárních misí. Letoun KC-390 je plně kompatibilní s NATO, a to nejen co se týče hardwaru, ale také avioniky a komunikace. Navíc díky hadicovému tankovacímu systému může letoun KC-390 doplňovat palivo maďarskému letounu JAS 39 Gripen i dalším letounům, které používají stejnou technologii. 

Letoun KC-390 plně vyhovuje požadavkům maďarských obranných sil, neboť je schopen plnit různé typy vojenských i civilních misí, včetně zdravotnických evakuací, přeprav nákladů i vojska, výsadku nákladu na přesně definovanou pozici, výsadkových operací a doplňování paliva ze vzduchu (AAR, Air-to-Air Refueling). 

Společnosti Embraer a Aeroplex zároveň podepsaly v červnu 2022 memorandum o spolupráci na projektu, jehož cílem je učinit Aeroplex autorizovaným servisním střediskem pro letouny Embraer v Maďarsku. Cílem je poskytnout prostřednictvím Aleroplexu údržbu letounů KC-390 Millennium pro maďarské obranné síly.

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button