Letecká doprava

První představení Embraer C-390

První představení Embraer C-390. Víceúčelový letoun Embraer C-390 Millennium měl premiéru na Dnech NATO ve dnech 17. a 18. září 2022 v Ostravě.

Kromě letounu představil Embraer v Ostravě své kompletní portfolio inovativních produktů a řešení pro oblast obrany a bezpečnosti, které jsou dnes používány ve více než 60 zemích světa.

První představení Embraer C-390

Embraer nedávno úspěšně dokončil u letounu certifikaci pro použití Modular Airborne Fire Fighting System (MAFFS II). Díky tomuto pokročilému systému získává C-390 Millennium schopnost plnit protipožární mise.

Letoun C-390 Millennium (a jeho konfigurace pro tankování paliva za letu KC-390) představují novou generaci víceúčelového vojenského transportního letounu, který poskytuje bezkonkurenční mobilitu, kapacitu pro přepravu nákladu, možnost rychlé rekonfigurace i zvýšený komfort. Jeho klíčovou výhodou jsou úspory, které plynou z možnosti optimálně řídit provozní náklady během celého životního cyklu letounu.

KC-390 Millennium prokazuje své schopnosti, spolehlivost a výkonnost již od první dodávky brazilskému letectvu. To aktuálně využívá pět letounů KC-390. S  flotilou realizovalo již více než 6 800 letových hodin s 99% úspěšností dokončení mise a s více než 80% provozní dostupností. V dané kategorii tak prokazují letouny vynikající dostupnost a produktivitu.

V červnu 2022 oznámilo nizozemské ministerstvo obrany záměr nahradit letounem C-390 Millennium současnou flotilu C-130 Hercules. Embraer dodá pět letounů C-390, u kterých vyzdvihlo Nizozemí zejména výkonnost a využitelnost letadla při plnění provozních úkolů.

Ozbrojené síly Portugalska a Maďarska zahájí operace s KC-390 v letech 2023 a 2024. Flotila obou zemí bude schopna provádět tankování paliva za letu a bude plně kompatibilní s ozbrojenými silami NATO, a to nejen hardwarově, ale také z hlediska avioniky a komunikace. Flotila letounů pro Maďarsko bude mít jako první na světě konfiguraci tzv. Intensive Care Unit, která poskytne nezbytnou funkcionalitu pro provádění humanitárních misí.

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button