Letecká doprava

Moskva vyslala k Pobaltí dva letouny TU-22, Riga chce vědět proč

Dva nadzvukové bombardéry Tu-22 vyslala dnes ruská armáda do vzdušného prostoru těsně přiléhajícího k hranicím pobaltských států.

Lotyšsko vyjádřilo nad postupem ruských vzdušných sil znepokojení a požádalo Moskvu o vysvětlení. Z litevské základny Zokniai ve městě Šiauliai odstartovaly dva německé letouny F4-Phantom, které ruská bojová letadla identifikovaly a sledovaly. 
    
Podle prohlášení ruského ministerstva obrany šlo o „předem plánovaný let nad neutrálními vodami Baltského moře“, kterých ruská armáda v minulých dvou letech provedla už několik. Lotyšský ministr obrany Artis Pabriks nicméně vyjádřil obavu, že demonstrační let ruských stíhaček souvisí se sobotním referendem, při němž se má lotyšské obyvatelstvo vyjádřit k návrhům na vyhlášení ruštiny za druhý státní jazyk. Hlasování, které svou petiční akcí vyvolalo lotyšské ruskojazyčné obyvatelstvo, podle místních médií ruštinu jako oficiální řeč nejspíš odmítne. 
    
Lotyšsko, stejně jako sousední Litva a Estonsko, nemá vlastní vojenské letectvo a jeho vzdušný prostor střeží střídavě členské státy NATO. Nyní hlídkují v Pobaltí čtyři německé stíhačky F-4 Phantom, stroje českého letectva Jas-39 Gripen byly nasazeny poprvé v roce 2009 a hlídkovat budou v Pobaltí znovu letos od září do prosince. Lotyšská vláda si podle ministra Pabrikse vyžádala z Moskvy vysvětlení, aby předešla spekulacím kolem sobotního referenda. „Pokud bychom podrobnosti o cílech a úkolech ruských leteckých manévrů nedostali, mohl by u obyvatel Lotyšska vzniknout dojem, že cvičení ruských letadel souvisí s referendem o ruštině,“ poznamenal lotyšský ministr.
 

Přečtěte si také

Back to top button