Letecká doprava

Společnost Emirates převzala jubilejní padesáté letadlo A380

Od roku 2010 společnost Emirates navýšila kapacitu o 71 %, čímž upevňuje svoji pozici největší mezinárodní letecké společnosti.

Emirates převzaly již 50. letadlo A380 a posílily svoji pozici největší mezinárodní letecké společnosti na světě. Po doručení tohoto letadla čítá flotila společnosti Emirates celkem 224 letadel s širokým trupem. Jedná se o největší flotilu letounů A380 a Boeingů 777 na světě.
 
Od začátku srpna, po uvedení 50. letadla A380 do provozu, bude společnost Emirates týdně nabízet kapacitu celkem 5,7 miliard sedadel, počítáme-li s počtem míst na každém kilometru (Available seat kilometres ASKMs), který společnost uletí z a do 145 destinací rozkládajících se od Los Angeles až po Auckland. Od dubna 2010 společnost Emirates převzala celkem 96 letadel (všechny typu A380 nebo Boeing 777) a navýšila celkovou kapacitu o 64 %, co se týče počtu tun spočítaných za každý kilometr (ATKMs), a o 71 % z hlediska sedadel spočítaných za každý kilometr (ASKMs). Společnost si po celou dobu udržela obsazenost sedadel kolem 80 %. Během tohoto období společnost přidala do své globální letecké sítě celkem 48 měst. 
 
Tim Clark, prezident společnosti Emirates Airline, uvedl: „Společnost Emirates dosáhla v posledních čtyřech letech obrovského růstu, pravděpodobně největšího ve své historii. Dalo by se říci, že jsme navýšili kapacitu o velikost středně velké letecké společnosti, ale především jsme dokázali udržet vysokou obsazenost sedadel a ziskovost. Tento vývoj dokazuje sílu našeho prvotřídního produktu a také úspěšnost našeho podnikatelského modelu, který je založen na efektivně umístěné centrále spojující Dubaj se světem a umožňující spojení téměř jakýchkoli dvou měst na světě s jedinou zastávkou.“
 
„Letadlo A380 nám přineslo úspěch, jelikož o něj zákazníci mají velký zájem. Kdykoli odbavujeme tento letoun, vždy máme vysokou obsazenost. Letadlo A380  nám pomáhá uspokojit poptávku zákazníků na dálkových letech, efektivně provozovat linky na letiště s omezeními a také nám pomohlo na trh uvést nový koncept, který předefinoval dosavadní cestovní zážitek z letu. V nadcházejícím období nás čeká nárůst počtu dodaných letounů a na konci roku 2017 budeme mít ve flotile kolem 90 letadel A380, které budou obsluhovat stávající a nové linky,“ dodal Clark
 
John Leahy, Chief Operating Officer společnosti Airbus, uvedl: „Provozovatelé A380 jsou spokojení, protože pomocí letadla dokáží zvýšit objem přepravených cestujících, zlepšit celkovou obsazenost sedadel a zvětšit podíl společnosti na trhu. Dodání 50. letadla A380 společnosti Emirates je důkazem, že letoun zvyšuje zisk a také neobyčejné vize Emirates a Tima Clarka.“  
 
Největší provozovatel letounu A380
Společnost Emirates provozuje největší síť destinací obsluhovaných letounem A380. V současné době létá s A380 na 27 letišť na pěti kontinentech. Linka z Dubaje do Los Angeles je zároveň nejdelším letem obsluhovaným A380. Na konci roku se počet destinací, kam Emirates létá A380 ještě zvýší, a to na 33. Nově bude letadlo nasazeno od 16. července na linku do Kuvajtu, od 21. července do Bombaje, od 1. září do Frankfurtu, od 1. října do Dallasu, od 1. prosince do San Francisca a od 3. prosince do Houstonu.  
 
K dnešnímu dni flotila letadel A380 přepravila 27,5 milionů pasažérů, odletěla 68 800 cest a nalétala více než 405 milionů kilometrů. Letadla A380 společnosti Emirates také navštívila celkem přes 40 světových letišť v rámci testů a prohlídek. V současné době pro společnost Emirates pracuje přes 10 000 členů palubní posádky a 900 členů letové posádky speciálně vyškolených pro provoz rostoucí flotily letounů A380.
 
Objednávka letadel vytváří a podporuje pracovní místa napříč výrobním řetězcem
Emirates má objednáno 299 letadel včetně 90 Airbusů A380, čímž vytváří a přispívá k zachování tisíce pracovních míst napříč výrobním řetězcem. Mnoho z těchto nových letadel bylo objednáno, aby nahradilo starší letouny ve flotile aerolinek. 
 
Moderní, efektivní letoun byl vždy ve středu podnikatelského modelu společnosti Emirates. Letadlo znamená nižší ekonomické výdaje spojené s provozem a také představuje možnost nabízet nejnovější palubní produkty s cílem umožnit nejlepší cestovní zážitek. Průměrný věk letounu flotily společnosti Emirates je 74 měsíců. Standardní průměrný věk letadel na trhu je 140 měsíců.
 
V nákladním prostoru 50. letadla A380 poslala nadace Airbus Foundation a organizace Action For Hunger 41 tun nákladu sestávajícího z nutričních tyčinek Plumpy Nut na podporu několika existujících nutričních programů v regionu, především v Jemenu. Burákové tyčinky budou věnovány dětem mladším pěti let trpícím akutní podvýživou. Náklad bude uskladněn v Dubaji v budově Organizace spojených národů pro humanitární pomoc. Půjde o největší jednorázovou humanitární nákladní zásilku v historii společnosti Airbus.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button