Zprávy

Linde Material Handling rozšiřuje svou řadu robotických manipulačních vozíků

Linde Material Handling (Linde MH) představí na veletrhu LogiMAT dva nové modely ze své inovativní série robotických vozíků Linde-MATIC.

Nízkozdvižný paletový vozík Linde T-MATIC a stohovací protizátěžový vysokozdvižný vozík Linde L-MATIC AC doplní současnou nabídku předního evropského výrobce vysokozdvižných a skladových vozíků.Cílem Linde MH ve střednědobém horizontu je nabídnout jednu robotickou verzi vozíku pro každou ze svých hlavních produktových řad, a to ve spolupráci s francouzskou firmou Balyo, specializující se na robotizaci. Další modely mají být představeny ještě letos v květnu na velké akci pro zákazníky nazvané World of Material Handling (WOMH), která bude trvat dva a půl týdnenedaleko Frankfurtu nad Mohanem.
 
Intralogistika zítřka bude digitálně propojená a ještě více automatizovaná. S řadou vozíků MATIC představila Linde MH vloni své první skladové robotizované vozíky, které jsou schopné navigovat se ve skladu zcela autonomně, aniž by potřebovaly další infrastrukturu. Vozíky mohou reagovat na překážky v reálném čase a jsou škálovatelně a flexibilně naprogramovatelné do každého nového rozvržení skladu. Trasy a příjezdové cesty se v mapované oblasti snadno a rychle naučí. Robotizované vozíky budou plnit své úkoly nezávisle na pracovní době a při zachování maximální bezpečnosti provozu. V kombinaci s bezdrátovými řídicími moduly LAN (tzv. COMBOXy) zajišťuje dohledový software vozíků spojení s rolnovými nebo pásovými dopravníky palet, ovinovacími stroji na palety, dále přijímá objednávky z podnikového ERP či skladových řídicích systémů (WMS) a převádí je do objednávek přepravy.
 
Robotické vozíky Linde nabízí logistickým manažerům možnost připojovat je k síti vnitřního materiálového toku postupně, krok za krokem: Kde jsou jednoduché provozní podmínky, mohou vozíky pracovat samostatně bez připojení k síti. V tomto případě jsou dopravní příkazy zadávány přímo přes dotykovou obrazovku vozíku nebo jsou naprogramovány v řídicím počítači vozíku. V další fázi již robotické vozíky komunikují prostřednictvím údajů z řídicího Supervisor softwaru a jsou propojeny s periferiemi jednotlivých strojů a zařízení, například ze čteček čárových kódů nebo senzoru přítomnosti palety na konci válečkového dopravníku. Robotický vysokozdvižný vozík se bude pak sám řídit, zvedne paletu a dopraví ji do požadované lokace, například do materiálové zásoby výrobního závodu. Ve třetí etapě si Supervisor software vozíků Linde-Matic může vyměňovat data s firemním softwarem WMS nebo ERP systémem. Počítačová jednotka řídí příchozí objednávky, přiřadí optimalizované trasy pro dopravu do pracovních míst, dostává zpětnou vazbu od vozíků a celkově koordinuje provoz, a tak přidává inteligenci do řízení flotily vozíků.
 
Nové vozíky rozšířily škálu strojů Linde Robotics
Na jaře 2015 Linde představilo své první robotické vozíky: stohovací vysokozdvižný vozík Linde L-Matic a tahač Linde P-Matic. Nyní následuje paletový nízkozdvižný vozík Linde T-MATIC, který je vybaven dlouhými vidlicemi pro transport dvou palet najednou. Proto má robotický nízkozdvižný vozík nosnost až tři tuny. Pro srovnání stohovací protizátěžový vysokozdvižný vozík Linde L-MATIC AC usnadňuje přepravu uzavřených jednotek nákladu a je předurčen pro vyzvednutí nákladů na předávacích stanicích, které nejsou přístupné zespodu běžnými nákladovými rameny skladových vozíků (např. rolnové kanály). Hmotnost nákladu se může pohybovat až na úrovni 1,2 tuny. V současné době jsou tak k dispozici čtyři robotické modely, založené na příslušných standardních typech Linde vozíků, které mohou nyní ve skladu pokrýt širokou škálu úkolů.
 
Uživatelé v celé řadě průmyslových odvětví
K dnešnímu dni se robotické vozíky používají hlavně při přepravě palet a přívěsů s nákladem. Pokrývají vzdálenosti až do několika set metrů. Zboží se obvykle pohybuje mezi skladem a výrobní zónou, aby se zajistilo zásobování výroby a odvoz výrobků. Vozíky je také možné využít pro převoz zboží do přechodné nebo přípravné sekce surovin poté, co je vyloží z nákladního vozu, nebo pro konsolidaci zásilky různých výrobků před naložením do nákladního vozu. První odběratelé robotických vozíků Linde jsou z oboru automobilového průmyslu a subdodavatelů pro automobilový, chemický a farmaceutický průmysl, strojírenství, potravinářství, stejně jako z řad top logistických poskytovatelů. Počet manipulačních vozíků ve výrobě nebo ve skladu se pohybuje v rozmezí od několika kusů až po flotilu 20 až 30 vozíků. Robotizované vozíky jsou obvykle používány spolu s běžnými ručně vedenými manipulačními vozíky, takže tvoří smíšené flotily, které na sebe vzájemně působí, například při předávání nákladových jednotek.

Přečtěte si také

Back to top button