Motorismus

BusLine testuje zaměstnance přímo v terénu. Má k tomu speciální Covid Test Bus

Zatímco ve větších městech probíhá povinné testování na Covid v ordinacích závodního lékaře, v některých vzdálenějších pobočkách musí nastoupit mobilní řešení v podobě Covid Test Busu.

S nově uloženou povinností testovat zaměstnance na přítomnosti viru Covid-19 se každá společnost vypořádává, jak nejlíp umí. O něco jednodušší to mají výrobní společnosti soustředěné do jedné provozovny, tam lze testování provádět v prostorách vchodu či před ním. Výrazně složitější to mají ti, kteří mají své provozy rozeseté po více regionech a jejichž zaměstnanci navíc nepřicházejí na pravidelné směny. Dobře to dokládá například situace skupiny BusLine, která provozuje městskou a příměstskou autobusovou dopravu ve více krajích České republiky a ve struktuře společnosti se nacházejí i maličké provozovny například v Krkonoších v Rokytnici nad Jizerou či v Lomnici nad Popelkou. BusLine si pro řešení tohoto úkolu postavila vlastní mobilní testovací středisko na bázi linkového autobusu.

Projekt Covid Test Bus řídí provozně technický ředitel Michal Hanč a situaci komentuje: „V Jablonci a na Smržovce to máme snadné, tam zaměstnance skupiny BusLine testuje náš závodní lékař pan MUDr. Tomáš Drobník. Bohužel máme i vzdálená pracoviště, kde takové řešení není možné, ale povinnost pro nás je jednoznačná. Proto jsme použili jeden z našich autobusů, konkrétně ekologický (plynový) typ IVECO Irisbus Citrelis, upravili ho pro potřeby mobilního odběrového pracoviště a připravili dopravní úlohu, aby se na každé místo, kde pracují naši lidé, dostal alespoň jednou týdně. Posádka je zatím dvoučlenná, jeden pracovník řídí administrativu a druhý nabírá vzorky. Pracovník s případným pozitivním nálezem je odeslán dle pravidel k lékaři či na hygienickou stanici. Do práce se vrátí až za dva týdny, pokud má negativní kontrolní PCR test. Na začátku jsme byli trochu nepříjemně překvapeni cenou testů (používáme schválený test Singclean COVID-19 Test), která překročila státní příspěvek ve výši 60 Kč víc než dvojnásobně, ale dnes už ceny začínají klesat, aktuálně jsme na 89 korunách za kus. Likvidací vzorků se zabývá naše dceřiná společnost BusLine Technics s.r.o., která podniká v oblasti likvidace nebezpečného odpadu.“

Přečtěte si také

Back to top button