Silniční doprava

BusLine objednal 144 nových autobusů SOR. 10 z nich bude i nový typ ICN

Český výrobce autobusů SOR Libchavy podepsal dne 12. 1. 2022 významný kontrakt na dodání nových autobusů pro dopravce BusLine. Celkem 144 autobusů různých typů v hodnotě přes 603 milionů bude sloužit dopravci pro obsluhu linek ve vybraných oblastech Pardubického, Jihočeského a Královehradeckého kraje.

Dopravce BusLine v loňském roce uspěl ve výběrovém řízení na zajištění dopravní obslužnosti ve čtyřech oblastech Pardubického kraje (konkrétně jde o oblasti Jevíčsko, Litomyšlsko, Lanškrounsko a Orlickoústecko). Smlouva mezi BusLinem a krajem předpokládá zajištění dopravní obslužnosti na dobu 10 let, přičemž nové autobusy by měly svézt své první cestující od června 2022.

Flotilu bezmála 150 nových vozidel pro obsluhu uvedených oblastí dodá dopravci společnost SOR Libchavy, která v Pardubickém kraji sídlí a významně se podílí na zaměstnanosti v regionu. „Opravdu si velice vážíme volby společnosti BusLine, která nám projevila velkou důvěru. Kontrakt pro nás znamená čtvrtinu roční produkce a jsme velmi hrdí na to, že můžeme dodávat vozidla, která budou mimo jiné sloužit v kraji, s nímž jsme tak úzce už více než 30 let propojeni. Po dlouhých letech budou poprvé naši zaměstnanci a obyvatelé Pardubického kraje, kteří do práce a škol dojíždějí autobusy, moci využívat při cestovaní autobusy SOR, na jejichž výrobě se naši zaměstnanci podílejí,“ uvedl za společnost SOR Libchavy Filip Murgaš, jednatel a obchodní ředitel firmy.

Filip Murgaš, jednatel SOR Libchavy (vlevo) podepisuje smlouvy s majitelem skupiny BusLine Jakubem Vyskočilem

Mezi 144 autobusy bude zastoupeno několik typů z produkce SORu. Konkrétně půjde o 94 autobusů typu SOR CN 12,3, o 7 vozů SOR CN 12 a o 33 vozů SOR CN 10,5. Mimoto pořídí BusLine také 10 vozů SOR ICN 10,5, tedy zcela nový typ linkového autobusu, jehož sériová produkce odstartuje v polovině roku 2022. Všechny autobusy budou s dieselovým pohonem plnícím normu EURO VI, částečně nízkopodlažní, klimatizované, vybavené USB nabíjecími porty pro nabíjení drobných mobilních zařízení.

Jakub Vyskočil, majitel a jednatel společnosti BusLine k nákupu vozidel uvedl: „Naše firma má s autobusy SOR dlouhodobě pozitivní zkušenosti. Těší nás, že můžeme zadat takto významnou zakázku českému výrobci, který má v České republice i vývoj a který zaměstnává české pracovníky. Dalším významným faktorem je pro nás špičková technická úroveň odpovídající nejmodernějším požadavkům dopravců i cestujících.“

Přečtěte si také

Back to top button