Motorismus

CNG je opět levnější než benzín

CNG je opět levnější než benzín. Cena CNG je oproti listopadu loňského roku téměř dvojnásobná. V průběhu října ale výrazně klesla z předchozích extrémů, zatímco benzín o několik korun na litru podražil.

Metr krychlový stlačeného zemního plynu je tak po několika měsících v průměru opět levnější než litr benzínu, a to asi o 2,70 koruny. Ještě příznivější cenu zajistí firmám CNG karta téměř u poloviny plnicích stanic, a to skoro o 5 korun níže než je průměrná cena Naturalu 95.

Přečtěte si také

CNG je opět levnější než benzín

Zatímco před rokem na přelomu října a listopadu stál CNG průměrně okolo 31 Kč/kg, letos v září to bylo již okolo 75 Kč/kg. Cena zemního plynu na burzách však vzhledem k nízké spotřebě, plným zásobníkům i rekordním dodávkám zkapalněného zemního plynu (LNG) v posledních týdnech padá, což se promítá i do cen na plnicích stanicích CNG.

V současnosti stojí stlačený zemní plyn určený pro pohon automobilů v průměru asi 55,77 Kč/kg, přičemž benzín Natural 95 asi 42,50 Kč/l. „CNG setrvale zlevňuje a v posledních týdnech se navrátila jeho cenová výhoda, byť úspora je při porovnání průměrné ceny s benzínem asi 2,70 koruny. Přepočteme-li průměrnou cenu CNG z kilogramu na metr krychlový, což je co do obsahu energie ekvivalent jednoho litru benzínu, dostaneme hodnotu 39,80 Kč/m3,“ vypočítává Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací i CNG karty.

Cenová maxima se v několika málo případech stále drží na 99,90 Kč/kg i výše. Loni touto dobou to přitom bylo 49,90 Kč/kg. Levněji než za 50 Kč/kg je nyní možné koupit kilogram CNG pouze na 16 plničkách z celkových 228.

Firmy i živnostníci využívají k nákupu stlačeného plynu stále častěji CNG kartu, která jim zajistí přijatelnější cenu v široké akceptační síti. „I drobný podnikatel může využívat bezhotovostní odběry na fakturu, aniž by se musel vázat k minimálním odběrům. Bonusem je výrazně nižší cena téměř u poloviny všech stanic v Česku. V největší síti plnicích stanic innogy a současně na plničkách E.ONu odebírají nyní firmy s naší CNG kartou plyn za 52,90 Kč/kg,“ říká Damir Duraković, podle kterého uvedená cena odpovídá 37,80 Kč/m3, tedy asi o 2 Kč pod průměrem trhu a asi o 4,70 Kč méně, než je průměrná cena benzínu.

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button