Motorismus

Na úřad bez technického průkazu

Na úřad bez technického průkazu. Na majitele nových vozů čeká od 1. března velká změna při registraci vozidla. Od prodejce nedostane velký technický průkaz, ale originál CoC listu, který musí předložit při registraci vozidla.

Na základě změny zákona 56/2001 Sb., která vyšla ve sbírce zákonů dne 23. prosince 2022 pod číslem 432/2022 Sb., nebudou od 1. března výrobci a jejich akreditovaní zástupci vydávat osvědčení o registraci vozidla – část II, známé jako velký technický průkaz, a proto postupně přestane být součástí dokumentace k novému vozu, kterou zákazník při jeho koupi od prodejce obdrží.

Velký „techničák“, pokud nebyl vydán, vytisknou až při registraci vozu obecní úřady obcí s rozšířenou působností spolu s vydáním registrační značky, a to na základě dat k vozidlu, která má úřad kdispozici od výrobce/akreditovaného zástupce velektronické podobě. Majitelé a provozovatelé nových vozů naopak budou muset nově při přihlášení vozidla předložit originál CoC listu, což výrazně zvyšuje důležitost chránit tento dokument před ztrátou či odcizením. Další povinně předkládané dokumenty se nemění.

Pokud však zákazník při koupi nového vozidla velký technický průkaz obdržel, musí jej i nadále při registraci na úřadu předložit.

Více najdete na stránkách SDA: https://portal.sda-cia.cz

Zdroj
SDA
Back to top button