Motorismus

Nový Mercedes-Benz třídy T

Nový Mercedes-Benz třídy T. Místo pro celou rodinu s možností umístit na zadní sedadla až tři dětské sedačky. Velkorysý zavazadlový prostor pro volnočasové aktivity a sportovní dobrodružství. Posuvné boční dveře pro rychlé nastupování a vystupování nebo flexibilní nakládku. Moderní design, rozsáhlá bezpečnostní výbava a rozmanitá konektivita.

To vše ztělesňuje nová Třída T, s níž Mercedes-Benz přináší do segmentu kompaktních MPV prémiový komfort a současně otvírá atraktivní vstupní bránu do světa značky s hvězdou pro cílovou skupinu soukromých zákazníků a všechny další uživatele, kteří potřebují hodně místa. 

Zcela nový Mercedes-Benz třídy T kombinuje všestrannou funkčnost a velkorysou nabídku prostoru s velmi kvalitní úrovní výbavy. Nová Třída T se od běžných zvyklostí v tomto segmentu odlišuje mnoha rozmanitými prvky výbavy od standardně dodávaného informačního a zábavního systému MBUX přes elektrickou parkovací brzdu, na přání dodávaná 17“ kola z lehké slitiny, systém KEYLESS GO nebo dekorační osvětlení až po čalounění sedadel umělou kůží ARTICO/MICROCUT a různé ozdobné prvky. Ceny začínají pod hranicí 30 000 eur za model T 160.

Nový Mercedes-Benz třídy T

Segment kompaktních MPV pro soukromé zákazníky v uplynulých letech výrazně vzrostl. Nový Mercedes-Benz třídy T byl cíleně vyvinut pro rodiny a zákazníky orientované na volný čas, kteří potřebují velkou nabídku místa jak pro každodenní provoz, tak i pro víkendové výlety nebo sportovní aktivity, a přitom kladou velký důraz na komfort a styl.

Nová Třída T dává na první pohled najevo, že je členem rodiny Mercedes-Benz. Její design se vyznačuje vyváženými proporcemi a smyslně tvarovanými plochami s minimalizovanými liniemi. Svalnaté ramenní oblasti a zvýrazněné podběhy kol umocňují sílu a emocionalitu. Exkluzivní prémiový charakter vytváří standardně dodávaná chromovaná maska chladiče společně s kryty vnějších zpětných zrcátek, klikami dveří a předním nárazníkem v barvě karoserie. Celek završují prahové lišty s nápisem Mercedes-Benz a na přání dodávaná 17“ kola z lehké slitiny. Pro Třídu T si mohou zákazníci zvolit také elegantní metalický lak v odstínu červená Rubellit.

Prémiové MPV kombinuje kompaktní vnější rozměry s velkorysou nabídkou vnitřního prostoru. Pětimístná Třída T má vnější délku 4498 milimetrů, šířku 1859 milimetrů a výšku 1811 milimetrů. Později bude následovat varianta s dlouhým rozvorem a až sedmimístným interiérem.

Další předností, díky níž bude každodenní rodinný život a trávení volného času jednodušší a komfortnější, je nízký práh zavazadlového prostoru ve výšce pouhých 561 milimetrů nad zemí, který usnadňuje nakládku těžších předmětů. Široké vstupní otvory přístupné po otevření zadních posuvných bočních dveří na obou stranách vozidla umožňují komfortní přístup k zadním sedadlům. Díky tomu mohou děti rychle a bezpečně nastupovat i vystupovat také v úzkých uličkách a na těsných parkovacích místech. Po otevření zadního výklopného víka tak může nakládka probíhat flexibilně ze tří stran.

Mercedes-Benz třídy T kufr

Vstupní otvor za bočními posuvnými dveřmi má šířku 614 milimetrů a výšku 1059 milimetrů. Zadní sedadla jsou standardně sklopná a ve složeném stavu vytvoří s podlahou zavazadlového prostoru téměř zcela rovnou ložnou plochu. Interiér tak lze v průběhu dne přizpůsobovat měnícím se požadavkům. Zavazadlový prostor je standardně vybaven zadním výklopným víkem s vyhřívaným zadním oknem. Alternativně jsou k dispozici dvoukřídlé zadní dveře. Obě části těchto dveří lze aretovat v poloze 90°, případně otevřít do strany až do úhlu 180 stupňů.

Vysoká kvalita interiéru

Mercedes-Benz přináší do segmentu kompaktních MPV novou definici vysoké kvality interiéru, která dosahuje úrovně úspěšné rodiny kompaktních vozů s hvězdou. Již standardní výbava zahrnuje mimo jiné: informační a zábavní systém MBUX se 7“ dotykovým displejem a integrací chytrého telefonu, multifunkční volant s dotykovými tlačítky, klimatizaci, KEYLESS Start, panel sdružených přístrojů s 5,5“ barevným displejem, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, uzavíratelnou odkládací schránku před sedadlem spolujezdce vpředu, kryt zavazadlového prostoru a odkládací přihrádky na zadní straně opěradel předních sedadel. Výbavu završuje osvětlení interiéru technikou LED, a navíc, v závislosti na výbavě, dekorační osvětlení s až osmi barevnými odstíny světla (ve výbavových liniích Style a Progressive).

Opravdový prémiový charakter ztělesňuje také výběr materiálů. Středová loketní opěrka je standardně čalouněna černou umělou kůží ARTICO. Pro loketní opěrky ve dveřích a prostřední plochy výplní dveří přebírá Třída T od zcela elektrických modelů Mercedes-EQ moderní materiál NEOTEX s jemnou strukturou, který svým vzhledem připomíná nubukovou kůži a technicky vyspělý neopren. Přístrojová deska má ve všech verzích leskle černé ozdobné obložení. Interiér a zavazadlový prostor jsou obloženy koberci. Ještě vyšší nároky na vysokou kvalitu splní dvě výbavové linie, Style a Progressive.

Nechybí pokrokový systém MBUX

Nový Mercedes-Benz třídy T standardně disponuje informačním a zábavním systémem MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Mezi jeho silné stránky patří učenlivý software, displej s vysokým rozlišením, integrace chytrého telefonu pomocí systémů Apple Car Play a Android Auto, handsfree Bluetooth a přijímač digitálního rozhlasového vysílání (DAB a DAB+).

Rovněž průkopnický je koncept intuitivního ovládání prostřednictvím 7“ dotykového displeje, dotykových tlačítek na volantu nebo ve spojení s navigačním paketem dodávaným na přání hlasového asistenta „Hey Mercedes“, který například rozumí hovorové řeči, takže se uživatelé již nemusí učit žádné předem stanovené formulace. Třída T je přímo z výroby navíc připravena na používání rozmanitých digitálních služeb Mercedes me connect.

Nový Mercedes-Benz třídy T: Moderní motory 

Při uvedení Třídy T na trh bude k dispozici jeden vznětový a jeden zážehový motor, každý z nich ve dvou výkonových verzích. Všechny motory jsou čtyřválcové a vyznačují se vysokou hnací sílou již v nízkých otáčkách a optimalizovanou spotřebou paliva.

Mercedes-Benz třídy T motory

Verze vznětového motoru o výkonu 85 kW nabízí funkci krátkodobého zvýšení výkonu na 89 kW a točivého momentu na 295 N.m pro ještě intenzivnější zrychlení, například při předjíždění. Všechny motory jsou kombinovány s funkcí ECO Start/Stop. Kromě šestistupňové mechanické převodovky je pro obě vznětové jednotky a výkonnější zážehový motor k dispozici také sedmistupňová dvouspojková převodovka (DCT).

Model T 160 dT 180 dT 160T 180
Max. výkonkW/k70/9585/11675/10296/131
při1/min3750375045005000
Max. točivý momentN.m260270200240
při1/min1750175015001600
Kombinovaná spotřeba palival/100 km5,3–5,95,5–5,96,7–7,26,6–7,3
Kombinované emise CO2g/km138–154144–154153–162150–165
Zrychlení 0-100 km/hs15,1–15,313,2–13,614,711,6–12,85
Nejvyšší rychlostkm/h164–165175–177168183–184

Nechybí ani vysoká míra bezpečnosti

Nový Mercedes-Benz třídy T má co nabídnout také v oblasti bezpečnostní výbavy. Součástí standardní výbavy jsou kromě systému sledování tlaku v pneumatikách a systému nouzového volání Mercedes-Benz také četné asistenční systémy. Mezi ně patří asistent pro rozjezd do kopce, asistent pro jízdu v bočním větru, upozorňování na únavu ATTENTION ASSIST, aktivní brzdový asistent s funkcí pro průjezd křižovatkou, aktivní asistent pro jízdu v jízdním pruhu, asistent pro sledování slepého úhlu a asistent pro dodržování rychlostních limitů. Na přání se dodává paket asistenčních systémů, který zahrnuje navíc aktivní adaptivní tempomat DISTRONIC (k dispozici je rovněž jako samostatný prvek výbavy na přání) a aktivního asistenta řízení.

Mercedes-Benz třídy T

Ještě více komfortu a bezpečnosti při zajíždění na parkovací místo a vyjíždění z něj zajistí na přání dodávaný aktivní parkovací asistent se systémem PARKTRONIC a zadní kamerou. V kombinaci s tažným zařízením dodávaným na přání disponuje Třída T také asistentem pro stabilizaci přívěsu. K vysoké úrovni aktivní bezpečnosti přispívají kromě toho také na přání nabízené vysokovýkonné světlomety (standardně pro výbavovou linii Progressive), které zvyšují bezpečnost jízdy za tmy širokými kužely světla, jehož barva se podobá dennímu světlu. Navíc spotřebují méně energie.

Nový Mercedes-Benz třídy T

Třída T splňuje vysoké bezpečnostní standardy značky Mercedes-Benz také v oblasti zádržných systémů. Cestující chrání celkem sedm standardně montovaných airbagů. Například středový airbag se rozvine při těžkém bočním nárazu mezi sedadly řidiče a spolujezdce vpředu, a sníží tak riziko vzájemného kontaktu těl obou osob na předních sedadlech.

Konstruktéři mysleli i na bezpečnost nejmenších cestujících. Na krajních sedadlech vzadu a na sedadle spolujezdce vpředu se nacházejí úchyty pro upevnění dětských sedaček podle standardu iSize s ukotveními Isofix a Top Tether. Automatické rozpoznávání dětských sedaček zajistí vypnutí airbagu spolujezdce vpředu, aby byla zajištěna bezpečnost malého spolucestujícího. Síť senzorů integrovaná do sedáku rozpoznává na základě rozložení hmotnosti, zda je namontována dětská sedačka. Uživatelé tak nemusejí používat speciální dětské sedačky s transpondérem. Pro čtvrté dítě lze na prostřední sedadlo vzadu umístit zvýšený dětský sedák. Pro další ochranu malých cestujících jsou boční posuvné dveře vybaveny dětskými pojistkami a to samé platí i pro elektrické ovládání oken vzadu dodávané na přání.

Čtěte také test nového Citanu: Mercedes-Benz Citan – Podruhé a lépe.

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button