Motorismus

Opel představuje novou Corsu

Opel představuje novou Corsu. Nový Opel Corsa se představuje a na trhu se objeví ještě v tomto roce. Corsa bude ještě výraznější, emotivnější a její ovládání ještě intuitivnější.

Novinka, která dostala mj. zcela nový elektrický a hybridní pohon, posouvá tradičně silnou nabídku Opelu ve třídě malých vozů na novou kvalitativní úroveň. 

Přečtěte si také

Opel představuje novou Corsu

Nová Corsa potěší svým novým designem, kterému dominuje charakteristická tvář značky Opel Vizor a název modelu umístěný sebevědomě po celé šířce zádi. Díky nejmodernějším technologiím je řízení ještě příjemnější a méně namáhavé. Na přání nabízí nová Corsa plně digitální kokpit založený na platformě Snapdragon od Qualcomm Technologies s novým intuitivním infotainmentem a až 10-palcovým barevným dotykovým displejem. Neoslňující LED matrixové světlomety Intelli-Lux LED, které Corsa přinesla v roce 2019 do segmentu malých vozů, jsou nyní ještě lepší a přesnější – mají nově čtrnáct LED elementů a jejich výkonnější řídicí jednotka dokáže ještě lépe vykrývat osvětlený prostor tak, aby nehrozilo oslnění protijedoucích vozů. 

Nejnovější verze bestselleru třídy malých vozů se může pochlubit špičkovými technologiemi i pod kapotou. BEV verze Corsa Electric nyní přichází s vyššími výkony díky vylepšené baterii, která umožňuje dojezd až 402 kilometrů (dle WLTP). A v nabídce pohonů jsou i další výrazné novinky: Corsa se stává prvním Opelem, který bude k dispozici i jako hybrid se 48-voltovým systémem. Zákazníci mají na výběr od čistě bateriového pohonu přes hybridní verzi až po modely poháněné vysoce účinnými spalovacími motory, které v tomto segmentu nemají konkurenci.

Opel představuje novou Corsu

„Corsa je bestsellerem už více než 40 let. V posledních dvou letech je Corsa nejprodávanějším malým autem v Německu a v roce 2021 se stala vůbec nejprodávanějším autem ve Velké Británii. Tyto úspěchy jsou pro nás potvrzením, že jdeme správným směrem a motivují nás k dalšímu zlepšování. Nová Corsa je ještě modernější, ještě emotivnější a po všech stránkách lepší. Svým atraktivním designem, nejmodernějšími technologiemi z vyšších segmentů a novou, lokálně bezemisní elektrickou a hybridní technologií chce Corsa zákazníky inspirovat a ukázat jim, co mohou od moderního malého vozu očekávat,“ říká Florian Huettl, generální ředitel automobilky Opel.

Výrazný design plný emocí

Dokonalé proporce a preciznost do nejmenšího detailu, to vše zabaleno do odvážného a čistého designu – to je nový Opel Corsa. Designéři udělali z malého automobilového bestselleru ještě modernější a ještě stylovější vůz. Nejvýraznějším prvkem je nezaměnitelný Opel Vizor, charakteristická tvář značky, který zdobí všechny nové modely značky Opel. Černý „vizor“ kryje celou přední část Corsy a dokonale integruje masku chladiče, LED světlomety i centrálně umístěné logo značky. V závislosti na stupni výbavy je logo Opelu vyvedeno v černé nebo matně stříbrné barvě. Designové „nasávací otvory vzduchu“ ve spodní části předního nárazníku jsou větší a výraznější než dříve, takže Corsa má ještě sebevědomější výraz.

Při pohledu z boku nová Corsa zaujme svými charakteristickými liniemi. Originálně řešený C-sloupek umožňuje střeše (která je v závislosti na stupni výbavy dodávána i v černé barvě) jakoby levitovat nad vozem. Poprvé je pro Corsu k dispozici také šedý lak Grafik Grey, díky jemuž novinka zazáří ve zcela novém lesku.

Intuitivní a propracovaný kokpit 

Díky mnoha novým prvkům dokáže Corsa v interiéru nabídnout moderní svěží atmosféru. K tomu přispívají nové vzory čalounění sedadel, nová řadicí páka i design volantu. Vrcholem – vizuálně i technicky – je volitelný plně digitální kokpit s novým infotainmentem. Integrovaná platforma Snapdragon od Qualcomm Technologies využívá vylepšenou grafiku, multimédia, počítačové modelování a umělou inteligenci (AI). Kokpit se díky tomu může dokonale přizpůsobit preferencím různých cestujících.

Stejně jako v případě nové Astry, také u nové Corsy šli její tvůrci cestou digitálního detoxu: Navigační systém dostal hlasové ovládání „Hey Opel“ a bezdrátovou aktualizaci. 10-palcové barevné dotykové displeje navigačního a multimediálního systému jsou ještě přehlednější a všechny důležité informace zobrazují ve zlomcích sekund. A nováček Opelu má v rukávu ještě další trumf: Smartfony kompatibilní s Apple CarPlay a Android Auto budou k multimediálním systémům vozu a dobíjení připojeny poprvé bezdrátově.

Matrixové světlomety Intelli-Lux LED

Už od roku 2019 dokazují adaptivní neoslňující matrixové světlomety Intelli-Lux LED jak Corsa zpřístupňuje vysoce vyspělé inovace i pro zákazníky ze segmentu malých vozů. Inženýři neustále pracují na dalším vývoji a nová Corsa těží z tohoto závazku. Celkem čtrnáct namísto osmi LED elementů zajišťuje dokonalé osvětlení silnice bez oslňování ostatních řidičů. 

Řidič má k dispozici celou řadu dalších moderních asistenčních systémů, které usnadňují řízení a ovládání vozu. Nabídka sahá od nové panoramatické couvací kamery s vysokým rozlišením přes adaptivní tempomat a omezovač rychlosti a ochranu boků až po systém varování před čelní kolizí s automatickým nouzovým brzděním a detekcí chodců.

Více výkonů, nižší spotřeba

Opel se v horizontu roku 2028 stane v Evropě plně elektrickou značkou – již dnes je elektrifikováno 12 jeho modelů. Corsa byla průkopníkem v demokratizaci bateriových elektrických pohonů a není divu, že Corsa-e získala v roce 2020 cenu „Zlatý volant“. Nová plně elektrická Corsa Electric garantuje lokálně bezemisní jízdu a díky vyššímu výkonu a vylepšené baterii nabízí i delší dojezd.

Corsa Electric vyjede ve dvou výkonových verzích: Základem bude známý systém o výkonu 100 kW/136 k se kterým má vůz dojezd až 357 kilometrů. Vyšší verze o výkonu 115 kW/156 k se potom chlubí dojezdem až 402 kilometrů (dle WLTP). Corsa Electric je tedy nejenom mimořádně efektivní, ale mohutný točivý moment 260 Nm je zárukou i příjemně dynamické jízdy. Na veřejných rychlonabíječkách se baterie Corsy Electric nabije na 80 procent své kapacity během pouhých 30 minut.

S novou Corsou Opel poprvé nabídne svým zákazníkům také hybridní pohon se 48 V architekturou. A tradiční spalovací motory o výkonech 74 kW/100 k a 100 kW/136 k dostanou nové dvouspojkové automatické převodovky. 

Zdroj
Opel

Přečtěte si také

Back to top button