Motorismus

Scania bilanční zpráva za leden – září 2012

Komentář Martina Lundstedta, prezidenta a výkonného ředitele společnosti Scania.

Zisk společnosti Scania za prvních devět měsíců roku 2012 činil 6,135 mil.. SEK. Nižší objem vozidel, nižší využití kapacit a vyšší úroveň nákladů snížily zisk. Objednávky nákladních automobilů v průběhu třetího čtvrtletí 2012 klesly ve srovnání s předchozím čtvrtletím. 
 
V Evropě se první část třetího čtvrtletí obvykle vyznačuje nízkou aktivitou. Avšak objednávky v září pokračovaly na mnoha trzích na stejně nízké úrovni, což ovlivnila zejména nižší ekonomická aktivita a váhání zákazníků investovat do koupě nových vozidel. A to i přes rostoucí potřebu výměny vozových parků v Evropě, vzhledem k nízké dodávce vozidel v posledních letech. V Brazílii byl trh na nižší úrovni ve srovnání s předchozím rokem v důsledku přechodu na Euro 5 a slabší ekonomiky. Rozsáhlé dotace měly pozitivní vliv na objednávky nákladních vozidel na konci čtvrtletí.
 
V Rusku je poptávka na dobré úrovni. V Asii byly objednávky nižší než v předchozích čtvrtletích, což lze přičíst velké objednávce v Číně v průběhu první poloviny roku 2012 a pokles na Blízkém východě během třetího čtvrtletí. Výhled na Blízkém východě je nejistý. Objednávky autobusů zůstali na nízké úrovni. Motory zaznamenali slabší objednávky ve všech regionech v průběhu druhého čtvrtletí a trend pokračoval i ve třetím čtvrtletí. Poptávka po servisních službách je obecně stabilní. V Evropě poptávka po servisních službách klesá, což je částečně ovlivněno rovnoměrným stárnutím populace vozidel.
 
Krátkodobý výhled je velmi obtížné posoudit a klade přísnější požadavky na flexibilitu objemu a kontrolu nákladů. Posílení švédské koruny má negativní dopad, protože velká část nákladové základny Scania je ve Švédsku. V delším časovém horizontu Scania věří, že jsou zde dobré příležitosti k růstu. Investice do rozvoje projektů a rozšíření technické výrobní kapacity pro vozidla pokračují, společně s rozšiřováním prodejní a servisní organizace na rozvíjejících se trzích.“
 

Přečtěte si také

Back to top button