Motorismus

Snížení spotřeby paliva prostřednictvím rekuperace tepla a z výfukových plyn

Společnost Renault Trucks v rámci své strategie „All For Fuel Eco“ zintenzivňuje své výzkumy v oblasti nových technologií, které v budoucnu umožní další úspory ve spotřebě paliva.

V současnosti je zkoumán zejména systém rekuperace energie z výfukových plynů postavený na základě Rankinova cyklu a přizpůsobený pro vozidla řady Dálková přeprava, pomocí kterého by bylo možné snížit spotřebu paliva o několik procent.
 
Společnost Renault Trucks se zaměřuje na dosažení základního cíle: snížení spotřeby paliva. Sada řešení Optifuel vyvinutých společností Renault Trucks v rámci strategie „All For Fuel Eco“ umožňuje již dnes úsporu paliva až o 15 %.
Výzkum však pokračuje dál. Výrobce v současnosti studuje možnosti integrace systému pro rekuperaci energie obsažené ve výfukových plynech, tzv. Rankinova cyklu, do svých vozidel řady Dálková přeprava. Cílem je produkce elektřiny pro napájení elektrických komponent a dalšího vybavení vozidla, díky čemuž bude možné snížit zatížení alternátoru a tím redukovat spotřebu paliva.
 
Systém pracující na bázi Rankinova cyklu umožňuje přeměňovat tepelnou energii na energii elektrickou. Tepelný obsah výfukových plynů vozidla je získáván zpět a posléze je pomocí generátoru integrovaného do turbíny transformován na elektrickou energii. „Téměř 30 % obsahu nádrže vozidla se ztrácí v podobě tepla ve výfukových plynech. To je značné plýtvání. Rankinův systém nám umožňuje získat zpět část energie obsažené v těchto výfukových plynech a přeměňovat ji na elektřinu,“ vysvětluje Dimitri Lortet, vedoucí výzkumného projektu v oblasti motorů.
 
Rankinův systém umožňuje produkci mnoha kilowattů elektrické energie. „Je třeba poznamenat, že námi používaná výchozí energie z výfukových plynů je zdarma,“ zdůrazňuje Colin-Yann Jacquin, odpovědný pracovník za produktovou strategii v oblasti alternativních pohonů. Rankinův systém je schopen redukce spotřeby paliva u vozidel řady Dálková přeprava o 5 až 10 %.
 

Přečtěte si také

Back to top button