Motorismus

Tatra dodá podvozek pro obrněnce pro polskou armádu

Na Mezinárodní výstavě obranného průmyslu v polských Kielcích byla podepsána smlouva o spolupráci mezi polskou společností Huta Stalowa Wola a českou společností Tatra Export ze skupiny Czechoslovak Group. Jejím předmětem je dodávka obrněného vozidla na podvozku Tatra 4×4 a kompletní technické dokumentace, která by umožňovala výrobu vozidla v Polsku.

Dohoda, kterou za polskou stranu podepsal prezident společnosti Huta Stalowa Wola (HSW) Bartłomiej Zając a za českou stranu Vice President Sales holdingu Czechoslovak Group (CSG) Wojciech Grzonka spolu s Jaroslavem Strnadem ml. (nejmladším synem zakladatele holdingu CSG), se týká spolupráce na obrněném vozidle s podvozkem Tatra 4×4, kterému zatím nebyl udělen oficiální název. Vozidlo bude nabízeno polské armádě v rámci různých programů a projektů, na kterých pracuje Polska Grupa Zbrojena (PGZ) – holding firem působících v oblasti obranného průmyslu, jehož je Huta Stalowa Wola součástí. Vozidlo má rozšířit její nabídku podvozků pro velitelské a podpůrné varianty kolových obrněnců sloužících zejména pro potřeby dělostřelectva a raketových sil.

Polské ozbrojené síly se snaží o zvýšení své taktické i strategické mobility. K tomu účelu se hodí podvozek Tatra 4×4 s vynikajícími výkony v terénu, který může sloužit jako univerzální základ pro různé specializované verze u všech druhů vojsk. Moderní design vozidla přináší velmi dobré jízdní vlastnosti, nízké náklady na provoz a vysoký komfort pro obsluhu. Výsledek spolupráce firem holdingu CSG a HSW by se měl prezentovat na výstavě MSPO v Kielcích už příští rok.

Přečtěte si také

Back to top button