Motorismus

Volkswagen v Evropě postaví šest továren na baterie pro svou elektrickou ofenzivu

Největší evropský výrobce automobilů představil svou strategii v oblasti výroby a zlevnění baterií. Jen v Evropě vznikne do konce desetiletí šest výrobních závodů. Zároveň chce unifikací zlevnit jejich cenu až o polovinu proti současnosti.

Elektromobilita se stala klíčovým úkolem a cílem koncernu Volkswagen. Vyplývá to alespoň z plánů do roku 2030 zveřejněných v rámci akce Power Day.

Hlavně z Evropy

„Do roku 2030 chceme společně s partnery zprovoznit v Evropě celkem šest závodů na výrobu akumulátorových článků, a zabezpečit tak zásobování našich montážních závodů,“ vysvětluje Thomas Schmall, člen představenstva Volkswagen AG odpovědného za technickou oblast, a předseda představenstva divize Volkswagen Group Components. Právě ona má tuto oblast na starosti. Nové závody budou vyrábět akumulátorové články s celkovou energetickou kapacitou 240 GWh ročně. První dva výrobní podniky vznikají ve švédském městě Skellefteå a v německém Salzgitteru.

Volkswagen se vzhledem k vyšší poptávce rozhodl změnit dosavadní plány výroby akumulátorových článků. Výroba prémiových akumulátorových článků Volkswagen bude probíhat ve spolupráci se společností Northvolt a bude soustředěna do švédského závodu „Northvolt Ett“ ve městě Skellefteå. Výroba těchto článků bude zahájena v roce 2023 a postupně se bude rozšiřovat až na roční kapacitu 40 GWh.

Velkobjemové baterie z Německa

Současný výrobní závod v Salzgitteru bude od roku 2025 vyrábět unifikované články pro segmenty s velkými objemy prodeje a současně také vyvíjet inovace v oblastech procesů, konstrukce a chemie. Také Salzgitter bude vyrábět akumulátorové články s celkovou kapacitou až 40 GWh ročně. Díky novému plánu se dosáhne vyšších úspor z rozsahu a sníží se složitost výroby. Oba výrobní podniky budou navíc používat elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. Volkswagen v současnosti vybírá lokality a partnery pro výstavbu dalších výrobních provozů, v oblasti úvah je i Česko.

Pod 100 eur za kWh

Kromě plánované vlastní výroby budou zdrojem značného snížení nákladů především nové unifikované akumulátorové články. Ty by měly přijít na trh za dva roky a v roce 2030 budou v 80 % všech elektromobilů napříč koncernovými značkami. Dalších úspor bude dosaženo optimalizací typu akumulátorového článku, inovativními metodami výroby a důslednou recyklací. Volkswagen tím postupně sníží náklady na akumulátory v segmentu nejlevnějších vozů až o 50 procent a v segmentu s největšími objemy prodeje až o 30 procent. „V průměru snížíme náklady na akumulátorové systémy výrazně pod hranici 100 eur za kilowatthodinu,“ slibuje Thomas Schmall. V současnosti se pohybuje přes hranici 200 eur.

Více rychlodobíjecích stanic

Volkswagen hodlá do roku 2025 ve spolupráci s partnery provozovat v Evropě 18 000 veřejných přípojek pro rychlé nabíjení. Jejich síť se proti současnosti rozroste na pětinásobek a bude pokrývat třetinu celkové potřeby na evropském kontinentu prognózované pro rok 2025.

Kromě společného podniku IONITY k tomu přispěje také řada strategických partnerství. Společně s BP vybuduje VW v celé Evropě 8000 rychlonabíjecích přípojek. Rychlé nabíječky s nabíjecím výkonem 150 kW budou k dispozici na 4000 čerpacích stanicích BP a ARAL, převážně v Německu a Velké Británii. Ve Španělsku vznikne síť nabíjecích stanic především na hlavních dopravních tepnách, a to ve spolupráci se společností Iberdrola. V Itálii bude Volkswagen spolupracovat s firmou Enel na výstavbě rychlonabíjecí sítě jak na dálnicích, tak v městských oblastech. Volkswagen vydá na výstavbu evropské nabíjecí sítě cca 400 milionů eur do roku 2025. Další náklady ponesou externí partneři.

Přečtěte si také

Back to top button