ElektromobilitaRůzné

Elektromobilita je prioritou

Elektromobilita je prioritou. Pro společnost Volkswagen Financial Services, která patří k předním hráčům na českém trhu autofinancování, je udržitelná mobilita klíčovým prvkem její strategie.

Proto se snaží podporovat rozvoj elektromobility nejen nabídkou produktů a služeb, ale i edukačními aktivitami. V listopadu se její zástupci zúčastnili i dvou akcí cílených na elektromobilitu: veletrhu čisté mobility e-SALON a konference Zero Emission fórum 2022.

Elektromobilita je prioritou

O budoucnost elektromobility se podle odborníků z Volkswagen Financial Services nemusíme obávat. Zájem o elektrické vozy se v České republice pozvolna zvyšuje. Na čele jsou zejména velké nadnárodní firmy, ale zájem se postupně zvyšuje i mezi menšími firmami a retailovými klienty. „Očekáváme, že podíl elektromobilů na vozech, které financujeme, v dalších letech výrazně poroste. Chceme nabízet udržitelnou mobilitu po celou dobu životního cyklu vozidla i po celou dobu aktivního řidičského věku našich zákazníků, to je základem naší strategie do roku 2030. Udržitelnost je samozřejmě klíčová i pro fleetovou klientelu. Dosažení nulové uhlíkové stopy se týká nejen vozů, které budeme financovat, ale i veškerého našeho provozu,“ řekl Vratislav Strašil, jednatel Volkswagen Financial Services.

Infrastruktura se postupně buduje

Často probíraným tématem je infrastruktura dobíjecích stanic, která se v České republice postupně buduje. Právě doba nabíjení a obava z dostupnosti dobíjecích stanic jsou některými z důvodů, proč je zájem o elektrovozidla u fyzických osob o něco střídmější. Stát i jednotlivá města by však mohla rozvoj podpořit a myslet na nabíjecí stanice při výstavbě nových městských částí. Popularitu elektromobility by pomohly zvýšit také dotace ze strany státu. 

Jedním z hlavních důvodů zdrženlivosti při pořízení elektrovozu stále zůstává jeho kupní cena. Zájemci o pořízení vozu však mohou uvažovat o úvěru nebo operativním leasingu. Volkswagen Financial Services klientovi při pořízení elektrického vozidla nabízí kompletní služby s cílem co nejvíce mu přesun z vozidla s konvenčním motorem na vozidlo poháněné elektřinou usnadnit. Mezi tyto služby patří výhodnější pojištění pro elektrická vozidla nebo servis, který je dokonce levnější než u spalovacích motorů. Dále pak financování domácích dobíjecích stanic, k němuž v budoucnu přibudou poradenské služby ohledně zmíněných dotací. 

„Snažíme se být aktivní – a již dnes dokážeme firemním zákazníkům financovat kromě auta i infrastrukturu, tedy nástěnnou dobíjecí stanici wallbox. Obojí se pak splácí v rámci pravidelných měsíčních plateb. Podobným způsobem pak můžeme například našim dealerům pomoci s úpravou prodejny na nové standardy, které vyžadují dobíjecí stanice. Nabízíme také naše know-how, jak využít případné dotace,“ uvedl Vratislav Strašil. 

Budoucnost elektromobility

Aktuálním otázkám spojeným s elektromobilitou se věnovalo i listopadové Zero Emission fórum 2022. Mezi témata patřily například vlivy pandemie covidu-19 či války na Ukrajině a jejich dopady na automobilový průmysl, na rozvoj elektromobility. Dále pak jaký je význam Green Dealu a jaké příležitosti pro automobilový průmysl a jeho transformaci přináší.  V neposlední řadě se diskutovalo o výzvách a příležitostech elektromobility v ČR. 

Na konferenci vystoupil i jednatel Volkswagen Financial Services Vratislav Strašil. „Zákazníci a obchodní partneři z řad dealerů se mě často ptají, jak válka na Ukrajině ovlivní rozvoj elektromobility napříč Evropou v návaznosti na Green Deal. Jsem přesvědčen, že elektromobilita pojede dál. Evropa je toho důkazem. Příklon k elektromobilitě je součástí dlouhodobých strategií EU, jednotlivých států i soukromých společností a jednotlivé automobilky do vývoje a výroby investovaly velké prostředky. Zásadní teď bude, nakolik se podaří urychlit rozšiřování sítě dobíjecích stanic a případná podpora prodejů elektrických vozů od státu,“ řekl mimo jiné v panelové diskusi.

Společnost Volkswagen Financial Services se účastnila i veletrhu čisté mobility e-SALON, který proběhl v listopadu v Praze. Jako přední hráč na českém trhu financování vozů, který aktivně podporuje e-mobilitu, zde prezentoval možnosti financování elektromobilů. Na konkrétních příkladech ukazovali zástupci Volkswagen Financial Services návštěvníkům veletrhu, že při správně zvoleném financování je elektromobil dosažitelným vozem. 

Zdroj
Tisková zpráva Volkswagen Financial Services
Back to top button