Silniční doprava
Nyní nejčtenější

Česká aplikace na plánování nakládky kamionů a kontejnerů EasyCargo dobývá svět

Aplikace na plánování nakládky kamionů a kontejnerů EasyCargo, kterou začali tvořit Jan Sovák s Robertem Sojákem před téměř deseti lety v Praze, v minulém roce pokořila metu tisíce platících zákazníků z více než devadesáti zemí světa. Letos se připravuje k další expanzi především do Brazílie, Portugalska a také Turecka. Mezi jejich spokojené uživatele patří vedle mnoha menších i středních firem a živnostníků i taková jména jako FedEx, John Deere, KTM, Fagor nebo Caterpillar.

EasyCargo umí vypočítat optimální způsob, jak naložit náklad tak, aby byl nákladový prostor využit co nejefektivněji. To vede jak k časovým úsporám při plánování a realizaci nakládky, tak k finančním úsporám plynoucím ze snížených nákladů na přepravu. Zvláště při dnešních vysokých cenách za transport kontejnerů se projeví každý ušetřený kubický metr. Snížené náklady znamenají lepší cenu pro zákazníka, případně vyšší marži pro přepravce, a to je ve vysoce konkurenčním prostředí logistiky obrovská výhoda.

„Do aplikace jednoduše vložíte položky, které chcete přepravit (ať už manuálně, importem z Excelu nebo automaticky skrze API z vašeho systému), vyberete si kontejner nebo kamion, do kterého je chcete naložit, přidáte různá omezení, jako například zákaz stohování, otáčení či naklápění, a následně spustíte výpočet. Výsledkem je nakládkový plán ve 3D, který si můžete prohlížet, vyexportovat do pdf, vytisknout nebo třeba sdílet s kolegy pomocí vygenerovaného odkazu. Velice oblíbenou novinkou, kterou jsme představili v minulém roce, je také tzv. Plán nakládky krok po kroku, kde si může uživatel prohlédnout jednotlivé kroky nakládky na videu nebo v pdf,” popisuje fungování EasyCarga technický ředitel Robert Soják.

Na mezinárodním trhu můžeme najít několik dalších aplikací na plánování nakládky. Na otázku čemu EasyCargo vděčí tomu, že v této ostré konkurenci dokáže vyniknout a získat si velké množství zákazníků, odpovídá Jan Sovák, CEO společnosti: V době, kdy jsme vstupovali na trh, zde bylo pouze pár hráčů, jejichž software byl dle našeho názoru zastaralý a uživatelsky nepřívětivý. Vsadili jsme proto na moderní online řešení s důrazem na uživatelskou přívětivost a jednoduchost užívání, včetně lokalizace a podpory ve dvanácti jazycích. Od té doby se toho hodně změnilo, konkurence se zlepšila a přibyla nová. To nás ale motivovalo k tomu, abychom EasyCargo neustále vylepšovali a přidávali nové funkce. A to děláme dodnes. Unikátní jsme také od začátku v propracovanosti 3D modelu, který zobrazuje nakládku – platforma Unity 3D, na které je hlavní část aplikace postavená, se primárně používá pro počítačové hry.”

Zprava: Robert Soják a Jan Sovák s porotci soutěže Ignite, ve které získalo EasyCargo druhé místo. Autor: Ignite

A jaké mají v EasyCargu plány do budoucna? U nás ve firmě máme dva cíle – prvním je, aby se EasyCargo stalo volbou číslo jedna pro všechny, kteří potřebují pomoct s plánováním nakládky. Druhým cílem je, abychom si všichni užili cestu, která k tomu vede. Momentálně hledáme programátory, kteří by rozšířili náš tým, abychom mohli aplikaci dále zlepšovat, stejně jako zkušené experty z logistiky a kamionové přepravy, kteří by nám pomohli ještě lépe porozumět světu, ve kterém se pohybují naši zákazníci. Také jsme našli nové kolegy, kteří nám pomohou s další expanzí na zahraničních trzích. Od roku 2021 si tak slibujeme velké věci,” říká s nadšením Jan Sovák.

Back to top button