Silniční doprava

GasNet má druhou LNG stanici, řidiči ji najdou v Mladé Boleslavi

Skupina GasNet zprovoznila v České republice už svou druhou mobilní veřejnou plnicí stanici na zkapalněný zemní plyn (LNG). Samoobslužná čerpací stanice se nachází v Kosmonosech u Mladé Boleslavi, v bezprostřední blízkosti dálnice D10.

Po Klecanech u Prahy, kde denně ve špičce tankuje až 30 vozidel, teď mohou řidiči nákladních vozů na LNG pohodlně a komfortně tankovat také u Mladé Boleslavi v blízkosti dálnice D10. To ocení zejména dopravci z blízkého okolí, jako DHL Automotive z Nepřevázky nebo Rovologistik, kteří již provozují flotilu LNG tahačů značky Scania a Iveco a pro něž byla cesta do Klecan určitou zajížďkou.

Vedle servisu

Moderní a ekologická mobilní LNG stanice se nachází v Průmyslové ulici hned v blízkosti nového servisu značky Scania. K dispozici je non-stop 7 dní v týdnu 24 hodin. Samotné tankování není nijak složité, navíc řidiči procházejí vstupním školením, kde se klade hlavní důraz na bezpečnost. Platba probíhá prostřednictvím tankovací karty, kterou GasNet distribuuje svým zákazníkům. Bezproblémově zde natankují všechny značky nákladních aut s pohonem na LNG, což jsou v současnosti Iveco, Scania a Volvo.

Čerpací stanice se nachází v Průmyslové ulici naproti závodu Škoda Auto hned vedle nově budovaného servisu Scania (FOTO: autor)

Skutečnost, že svou druhou LNG stanici GasNet otevřel právě v Mladé Boleslavi, v bezprostřední blízkosti areálu Škody Auto, má klíčový význam. Loni v listopadu totiž podepsal Český plynárenský svaz (ČPS), jehož je GasNet významným členem, memorandum se společností Škoda Auto a rozvoji LNG. Kromě dalších aktivit v oblasti ozeleňování dopravy se největší tuzemská automobilka zavázala, že bude motivovat svoje subdodavatele k využívání LNG. „Když dá společnost jako Škoda Auto tímto způsobem najevo, že bude podporovat své dodavatele využívající LNG, je to důležitý signál pro celý trh. Přechod na zkapalněný zemní plyn se tak pro dopravce stává jasnou konkurenční výhodou,“ vysvětluje Thomas Merker, Chief Financial Officer skupiny GasNet. 

Příprava na první stacionární

Instalovaná plnicí stanice je stejně jako v Klecanech tzv. mobilní, tvoří ji cisterna s výdejním zařízením. Hned v těsné blízkosti už ale GasNet staví svou vůbec první pevnou stanici na LNG. Projekt počítá se dvěma stojany, nicméně v první fázi bude instalovaný jenom jeden. Záležet bude na poptávce. Vzhledem ke strategické pozici u výrobního závodu Škoda Auto se dá ale počítat s velkou vytížeností této připravované stanice.

Otevření stanice uvítala firma DHL Automotive z nedaleké Nepřevázky (FOTO: autor)

Velké zkušenosti

GasNet patří dlouhodobě k největším tahounům rozvoje LNG v nákladní silniční dopravě v České republice. Zájemcům o přechod na LNG je společnost připravena vyjít maximálně vstříc. „Máme strategické know-how. Podíleli jsme se na testování vozů na LNG, spolupracujeme s výrobci a samozřejmě také s dopravci. Cenné zkušenosti jsme nasbírali na naší první stanici v Klecanech, kde dnes obsluhujeme desítky českých i zahraničních zákazníků. Zájemcům o přechod na LNG jsme proto schopni poskytnout komplexní poradenství na klíč a zdarma,“ říká Filip Dostál, Head of Business Development, GasNet, a dodává: „Firmám pomůžeme s vyhodnocením celkové implementace LNG a vytipujeme vhodné trasy s ohledem na infrastrukturu v tuzemsku i v zahraničí. Umíme zprostředkovat možnost testování LNG vozidel přímo u výrobců a pravidelně řidiče školíme. Zákazníkům pomůžeme také zjistit úsporu v nákladech na palivo dle individuálních parametrů a uspět tak ve stále náročnějším konkurenčním boji v tendrech a zakázkách na udržitelnou dopravu.“

Plnicí stanice obslouží všechny tři značky Iveco, Scania i Volvo (FOTO: autor)

Přečtěte si také

Back to top button