Silniční doprava

MAN Lion’s City

Stále efektivnější a ekologičtější.

Se svým širokým portfoliem městských autobusů pokrývá MAN různé požadavky měst na řešení mobility. Zahrnuje to vedle aspektu přepravní kapacity, a tím délky vozidla a jeho konceptu (počet dveří, uspořádání vnitřního prostoru, Low-Floor, Low-Entry) také druhy pohonu. Díky možnosti mít téměř u všech typů Lion´s City pohon na bionaftu, nabízí MAN, kromě osvědčeného Lion´s City Hybrid, kompletní produktovou řadu s alternativním pohonem.
 
Doplněno je to dále širokou paletou plynových autobusů schopných provozu na bioplyn. V technologii pohonu na plyn je MAN s více než 8 000 prodanými jednotkami (autobusy, podvozky, motory) od roku 2000 jedničkou na trhu. V součtu to vše představuje rozsáhlé spektrum vyzrálých, udržitelných a z hlediska CO2 efektivních a zároveň hospodárných moderních technologií.                
 
Městské autobusy MAN – bezpečné, efektivní, pohodlné
Motto letošního veletrhu Busworld 2015 v Kortrijku „Sustainable Mobility“ se odráží především ve vývoji městského autobusu MAN Lion´s City. Během uplynulých tří let byl Lion´s City nepřetržitě vylepšován, aby mohl zákazníkům poskytnout nejlepší kvalitu a nejvyšší užitek. Mezi podstatná opatření patří optimalizace hmotnosti, snížení náročnosti údržby, zvýšení kapacity cestujících a výrazné snížení spotřeby paliva. Mimořádná pozornost byla věnována efektivitě a optimalizaci spotřeby. Vedle různých opatřeních týkajících se redukce hmotnosti a emisní technologie Euro 6 přibylo vypínání motoru při volnoběhu Idle Shutdown, vylepšení software automatické převodovky a dále energii spořící vnitřní osvětlení či LED informační panely.
 
Dalšími důležitými kroky pro snížení spotřeby je ZF EcoLife Step 3 (Software update), dvojstupňový vzduchový kompresor se samočinným systémem volnoběhu či optimalizované víko chladiče. U posledně jmenovaného vede zvýšená průchodnost vzduchu k tomu, že k chlazení motoru stačí menší výkon, a tím pádem i méně energie. V celkovém výsledku toto při pravidelném čištění přináší snížení spotřeby paliva o až 0,3 l na 100 km.    
 
Vozidlo bylo navíc pomocí četných opatření výrazně odlehčeno (~200 kg u 12metrového autobusu): hmotnostně optimalizovaná klimatizace (Spheros), nová generace ergonomických sedadel cestujících City Light s redukovanou hmotností, či množství různých opatření na skeletu a karoserii. U plynových autobusů MAN významně uspoří hmotnost rovněž nový systém ukládání CNG Typ 4 (k dostání od 2016).   
 
Od jara 2016 se Lion´s City bude nabízet také s převodovkou DIWA6 od výrobce Voith. Zákazník zde získá díky podstatnému snížení spotřeby paliva i snížení emisí hluku, což je dosaženo pomocí optimální integrace převodovky v pohonném řetězci MAN.
 
Celkově je spotřeba efektivnějšího Lion´s City Euro 6 ve srovnání s generací EEV redukována o 10 %. V kombinaci s tím vychází díky opatřením snižujícím hmotnost vozidla jeho obsaditelnost vyšší až o tři pasažéry.   
 
Vedle opatření zvyšujících efektivitu se MAN u svých městských autobusů nepřetržitě věnoval rozsáhlému zlepšování rovněž v oblasti pohodlí a bezpečnosti. V otázce bezpečnosti boduje MAN díky zpevněnému skeletu, ESP, EBS, blokování startu motoru, signálu nouzového brzdění, dešťovému a světelnému senzoru a automatickému zavírání střešních oken.
 
U kloubových autobusů zabraňuje smyku u střední nápravy při rozjezdu se značným zalomením systém elektrického řízení točny. Přitom je zajištěno, aby měl řidič v každé situaci k dispozici dostatek točivého momentu pro bezpečné a komfortní manévrování s vozidlem.        
 
V oblasti komfortu nabízí MAN u svých městských autobusů jako jeden z prvních výrobců sedadlo řidiče nové generace ISRI NTS2 v sériové výbavě, čímž dává najevo, že MAN na pracovišti řidiče klade velký důraz na ergonomii a pohodlí. Ve výbavě jsou tedy doplňky jako opora lordózy (speciálně tvarovaná podpora zad), třídimenzionální možnost nastavení sedadla řidiče, nastavitelné područky či klimatizování sedadla.
 
Ke zvýšenému pohodlí navíc podstatně přispívá komfortní nízkopodlažní náprava a dále sedadla cestujících nové generace City Light či nabídka efektivního klimatizačního zařízení.
 
Se stále významnějšími náklady životního cyklu Life-Cycle-Costs (LCC) se MAN vypořádal pomocí četných opatření v oblasti náročnosti údržby. Doby prostojů a náklady na opravy v případě škod podstatným způsobem snižuje dělené provedení bočních stěn vozidla.    
 
Další novinkou na veletrhu jsou nové dveře městských autobusů MAN. Dlouhodobě spolehlivé, robustní a bezúdržbové řešení pro každodenní těžký provoz přináší MAN prostřednictvím zcela nově vyvinutých dveří městských autobusů ve variantách vně a dovnitř výkyvných dveří. Nové dveře MAN budou v prvním kroku nabízeny v provedení jedno- či dvoukřídlých vně výkyvných dveří (pneumatický / elektrický pohon). Díky četným technickým inovacím zde bylo docíleno výrazného zvýšení kvality, a tím snížení poruchovosti ve srovnání s dnes na trhu dostupnými řešeními.      
 
Chod dveří je vyrovnanější, rychlejší a tišší a není třeba žádného mazání či nastavování. Inovativní plně zapouzdřená hnací jednotka je proti dosavadním systémům stabilnější a je lépe chráněna proti znečistění. Díky snížení složitosti, použití materiálů odolných proti opotřebení a dále optimalizovanému vedení kabelů představují nové dveře MAN technickou inovaci.
      
Lion´s City se vyznačuje novými designovými prvky a vylepšeným jízdním komfortem. Příkladem nového designu je černý kryt na čelní masce vozidla, který dosahuje jednotného vystupování všech výrobních řad značky MAN. K tomu přibylo denní svícení pomocí LED, což vozidlo nejenom opticky pozdvihlo, ale přispělo i k jeho bezpečnosti. Studie o bezpečnosti provozu dokládají, že denní svícení přispívá bezpečnosti dopravy.
 
Podle TÜV jsou vozidla vybavená denním svícením lépe a rychleji viditelná, zejména při odbočování vlevo. To platí ještě více při špatné viditelnosti. Stejně tak se stává bezpečnější jízda ve stromořadí, mezi domy, při slunci nízko nad obzorem či na silnici s častými přechody mezi světlem a stínem. K tomu denní svícení umožňuje lépe odhadnout vzdálenost vozidla, a tím zkrátit reakční dobu.        
Osvětlení pomocí LED také zabezpečuje příjemnou atmosféru uvnitř vozu.
 
Pohodové prostředí prostoru cestujících završují exkluzivní, vysoce kvalitní potahy sedadel v decentních ušlechtilých barvách. Moderní pojetí interiéru podtrhují USB dobíjecí zásuvky umístěné u vybraných sedadel a technická příprava k montáži směrovače W-LAN. Zvláštní pozornost si zaslouží prosklená boční stěna u plochy stojících cestujících, která perfektně koresponduje s vnitřní výbavou. 
 
Skutečnost, že MAN Lion´s City na trhu městských autobusů patří ke špičce, dokládá mimo jiné titul „Bus of the Year 2015“. Lion’s City GL CNG se v tomto testu dokázal prosadit proti konkurenčním autobusům Mercedes-Benz Citaro G, Iveco Urbanway Hybrid, Scania Citywide LF CNG a VDL Citea SLFA-180.    
  

Přečtěte si také

Back to top button