Silniční doprava

Ministr dopravy najal Moroze na vyřizování podnětů a stížností

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) se rozhodl opět oslovit bývalého majitele bezpečnostní agentury a obchodního partnera Víta Bárty Michala Moroze a najal ho na „vyřizování podnětů a stížností občanů“.

Dobeš to uvedl v rozhovoru pro server Týden.cz. Úvahy o angažmá Moroze v chystaném úřadu pro boj s korupcí přitom stály za tím, že šéf VV Radek John není v současné době ve vládě, připomněl server. Dobeš uvedl, že Moroze zná asi osm let, potkal ho mezi Evropskými demokraty, respektive v SNK ED. Už tehdy spolupracovali. Poznamenal, že Morozova práce jako náměstka na ministerstvu vnitra pro VV byla vidět. “Myslím si, že s ohledem na to, že jeho nová funkce je víceméně čestnou, by to neměl být problém. Funkce na odboru bezpečnosti je hrazená mezi 3000 Kč až 5000 Kč měsíčně. Nejedná se o žádné koryto nebo pašalík, které jsme pro něj hledali, až jsme našli,“ řekl serveru ministr. 
    
Zároveň upozornil, že Moroz nastoupil na vnitro už za předchozího ministra Martina Peciny nominovaného ČSSD. „Druhou věcí je, že v oblasti stavebnictví nebo třeba bezpečnosti se lidé prostě znají. V podobném smyslu bych mohl říkat, že každý odborník, který přijde na ministerstvo dopravy nebo třeba na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), zde má nějaké kontakty se stavební společností, protože pro ni nějakou dobu pracoval. 
    
Moroz se stal náměstkem ministra vnitra loni v červenci. Jmenování bylo kritizováno kvůli jeho spojení se soukromými bezpečnostními službami, mimo jiné i ABL. Také proto svou bezpečnostní agenturu Moroz & Partner prodal. Dříve působil také ve firmě Debtis Causa, která vymáhala dluhy či zastupoval izraelskou společnost Nemesysco obchodující s technologiemi na analýzu hlasu při odposleších. Ve funkci náměstka ministra vydržel do konce dubna letošního roku. Poté se měl stát Johnovým náměstkem na úřadu vlády, kde měl mít šéf VV ve funkci vicepremiéra na starosti boj proti korupci. Premiér Petr Nečas (ODS) to odmítl.
 

Přečtěte si také

Back to top button