Silniční doprava

Nové plynové motory Scania

Nové plynové motory Scania. Scania se o svých nových plynových motorech poprvé zmínila na loňském veletrhu IAA, zásadní obrat ale přichází v momentě, kdy se tyto unikátní motory objevují na trhu – nyní jsou spárovány se dvěma třetinami úspěšného pohonného ústrojí Super.

Nové motory tvoří spolu s převodovkou G25 a zádní nápravou pocházející z dieselového sourozence dobře sehrané trio. Výsledkem je potvrzená úspora paliva na dálkových trasách ve výši 5 %.

„Když jsme tyto komponenty spárovali, bylo nám brzy jasné, že jsme se trefili do černého,“ říká Ola Henriksson, senior produktový manažer pro obnovitelná paliva ve Scania Trucks, a dodává, „Stejně jako pohonné ústrojí Super těží i motory na plyn z většího rozpětí převodových poměrů převodovky G25. Ve spojení s ní a novými nápravami mohou motory po většinu času pracovat v ideálních otáčkách. V konečném důsledku pak toto pohonné ústrojí vykazuje 5% úsporu paliva.“

Navíc rychle roste zájem o lokálně vyráběná biometanová paliva pro nákladní automobily (například Bio-LNG nebo Bio-CNG). Mnoho společností a dopravců má ambici co nejrychleji dekarbonizovat své aktivity. Řešení na bázi biometanu jsou snadno dostupná díky rychle rostoucí síti plnicích stanic a emise CO2 lze, pokud budeme uvažovat celý proces „od zdroje ke kolu“, snížit až o 90 %.

„Paliva na bázi biometanu jsou jednoznačně řešením pro všechny zákazníky, kteří chtějí okamžitě zahájit svou cestu k dekarbonizaci,“ říká Ola Henriksson a pokračuje, „Naše motory na plyn pokrývají široké spektrum možných využití. S největšími nádržemi zkapalněný plyn, které nabízíme, může 40t souprava tahače a návěsu dosáhnout dojezdu až 1800 km. Když k tomu přidáte výkon 460 k a točivý moment 2 300 Nm, které nabízí náš motor OC13, získáte dokonalý nástroj pro evropskou dálkovou dopravu.“

Sítě bioplynových čerpacích stanic se v Evropě rychle rozšiřují, což je dáno jak zvýšenou poptávkou, tak zapojením významných hráčů palivového průmyslu. Snižování emisní stopy CO2 už dávno není téma týkající se pouze „zelených“ společností, které chtějí získat veřejné uznání, je to naprostá nutnost pro drtivou většinu dopravců všeho druhu, přičemž je potřeba co nejrychleji využít všech dostupných prostředků.

Nové plynové motory vycházejí z osvědčeného 13litrového plynového motoru, který má Scania v nabídce již několik let. Zvýšením úrovně výkonu těchto motorů a jejich přípravou na budoucí legislativní požadavky dává Scania najevo své odhodlání získat v procesu dekarbonizace ještě větší podíl na trhu.

„Jsem si jistý, že díky snížení emisí CO2, jízdním vlastnostem a dojezdům, které nyní nabízíme, objeví toto skvělé řešení stále více zákazníků,“ říká Ola Henriksson a dodává, „Přináší totiž spoustu evidentních výhod a nemá prakticky žádné zápory. Kromě toho se může řidič těšit i z výrazně nižší hladiny hluku.“

Zdroj
Scania

Přečtěte si také

Back to top button