Logistika a skladySilniční doprava

Poplach – chybí řidiči!!!

Poplach – chybí řidiči! V České republice chybí tisíce řidičů kamiónů, se stejným problémem se ale potýká celá Evropa. Podle dat Mezinárodní unie silniční dopravy jich v provozu chybí až 380 000. Podle logistické společnosti Raben problém tkví v především v požadavcích na časovou flexibilitu. Popularitě se ale současně těší hry, které tuto profesi simulují. Jen hru Euro Truck Simulator 2 v jednu chvíli hrálo přes 69 tisíc hráčů. 

Skutečná logistika ale není hra, díky ní má koncový spotřebitel celoročně k dispozici širkou škálu zboží. Řidiči jsou v tomto systému klíčoví, mladí lidé se ale do této profese příliš nehrnou. Hlavní překážkou bývá časová náročnost, náročné jsou ale i vstupní požadavky. „Být řidičem kamionu není vůbec jednoduché, protože řidičský a profesní průkaz jsou investice, které mohou vyšplhat až na 100 000 korun,“ říká Patrik Mathauser, profesionální řidič společnosti Raben, která působí v patnácti evropských zemí včetně Česka a Slovenska. 

Paradoxní je, že řada herních nadšenců toto potřebné zaměstnání vykonává zcela zdarma ve svém volném čase. Při hře se řídí platnými pravidly silničního provozu a svědomitě dopravují virtuální náklad po evropských trasách. 

Jak nalákat mladé za volant? Pomohou ženy?

Práce za volantem má přitom i řadu světlých stránek. Stávající řidiči často kladně hodnotí fakt, že v rámci svého zaměstnání mohou cestovat po celé Evropě a poznat tak jiné kultury. „Je to nejlevnější cestovka na světě,“ řekl s nadsázkou pro Český rozhlas profesionální řidič Zdeněk Vykouřil. „Naši řidiči, kteří jezdí mezinárodní dopravu, se mohou podívat po celé Evropě od Německa přes Polsko až třeba po Řecko,“ potvrzuje tato slova Jakub Trnka, generální ředitel Rabenu pro Česko a Slovensko. 

Velkým lákadlem ale může být práce s moderní technologií, silniční přeprava je totiž obor, který se dynamicky vyvíjí. Oproti dřívějším dobám řidičům při práci pomáhají asistenty, které například kontrolují mrtvý úhel při jízdě nebo řidiče informují o stavu pneumatik. I samotná manipulace s mnohatunovými vozidly je pro řadu mužů lákavá sama o sobě, což dokládají i zmiňované herní statistiky.

Profesionály v silniční dopravě ale samozřejmě nejsou jen muži, obor láká i ženy, kterým může vyhovovat i to, že se v posledních letech výrazně zlepšil i komfort v kabinách kamiónů. Řidiči i řidičky se v nich mohou bez problému a v pohodlí vyspat i vykonat základní hygienu. A právě proto, že jich je zatím méně, mají ženy za volantem mezi ostatními řidiči až výsostné postavení.  „U nás je to pořád hlavně mužský kolektiv, západní země jsou v tomto ohledu o něco dál. Každá žena, která se mezi námi objeví, se ale musí cítit jako královna, protože se okamžitě stane středem pozornosti,“ říká se smíchem Patrik Mathauser.

Zdroj
Raben

Přečtěte si také

Back to top button