Silniční doprava

Rekordní říjen pro mýto

Říjen potvrdil pozici jednoho z nejsilnějších měsíců v oblasti výběru mýtného na českých silnicích a dálnicích. Společnost CzechToll předepsala za použití zpoplatněných silnic a dálnic dopravcům na mýtném celkem 1,11 miliardy Kč, což představuje o 10,7 procenta více než v říjnu 2019.

Mýtné je nákladním vozidlům s maximální přípustnou hmotností nad 3,5 tuny účtováno na dálnicích a vybraných silnicích I. třídy. Celková délka zpoplatněných komunikací přesahuje 2 400 kilometrů. Takřka stejnou měrou se podíleli na úhradách mýtného dopravci s vozidly registrovanými v České republice (49,6 procenta) a dopravci ze zahraničí (50,4 procenta).

Přečtěte si také

„V posledním říjnovém týdnu je patrné mírné zpomalení růstu výběru mýtného. Dopady nových omezení v boji proti koronaviru na intenzitu dopravy jsou však podstatně menší, než v jarních měsících. Jako klíčové se v oblasti tuzemské logistiky jeví zachování provozu velkých automobilek a na ně navázaných dodavatelských řetězců,“ uvedl Petr Chvátal, provozní ředitel společnosti CzechToll.

Výběr mýtného za rok 2020 a 2019

Do systému elektronického mýtného bylo registrováno ke konci října téměř 530 tisíc vozidel. 155 tisíc vozidel má registrační značky z České republiky, 375 tisíc pak ze zahraničí. Dopravci si k těmto registrovaným vozidlům vyzvedli takřka 460 tisíc palubních jednotek.

Přečtěte si také

Back to top button