Silniční doprava

Slováci chystají zavedení odpovědnosti majitele auta za přestupky

Slováci chystají zavedení odpovědnosti držitele automobilu za dopravní přestupky.

Dosluhující vláda schválila návrh zákona, podle kterého se pravidla takzvané objektivní odpovědnosti budou vztahovat na zhruba desítku přestupků, včetně překročení maximální povolené rychlosti. V Česku podobná úprava vstoupí v platnost v roce 2013. 

    
Ministerstvo vnitra nová pravidla obhajuje kvůli stávajícím těžkostem při zjišťování pachatelů přestupků, které se policii nepodaří zjistit na místě. „Jde především o překročení rychlosti nebo o neuposlechnutí pokynu vyplývajícího z dopravní značky nebo dopravního zařízení jako například zákaz zastavení a stání,“ uvedl úřad. Držitele vozidla zapsaného v dokladech k autu potrestá policie po schválení změn parlamentem v případě, že se nepodaří zjistit skutečného viníka dopravního přestupku.

Sám provozovatel ale bude moci označit osobu, která v době spáchaní přestupku vozidlo řídila. V takovém případě policie vůči němu správní řízení o uložení pokuty jen přeruší a bude kontaktovat údajného řidiče. Pokud ale řidiči přestupek neprokáže, pokutu bude muset nakonec zaplatit držitel auta. Tento postup má zabránit tomu, aby provozovatelé vozidel udávali například neexistující osoby. Objektivní odpovědnost za vozidlo bude moci policie uplatnit pouze v případě, že porušení silničních předpisů zaznamenala na záznamová zařízení a fotografii s přestupkem zaslala držiteli automobilu. Nová pravidla by měla vstoupit v platnost v létě příštího roku. 

   
Ministerstvo vnitra poznamenalo, že za přestupky spáchané vozidlem odpovídá jeho provozovatel mimo jiné v Belgii, Francii, Maďarsku nebo Slovinsku. Podobnou právní úpravu nedávno schválilo i Česko. Slovensko s cílem snížit nehodovost už v minulosti opakovaně zpřísnilo pravidla silničního provozu a zvýšilo pokuty za přestupky. Od listopadu například silně opilým řidičům hrozí vězení. Od začátku letošního roku do nynějška na silnicích v zemi klesl meziročně počet dopravních nehod, ubylo také zraněných a obětí kolizí.
 

Přečtěte si také

Back to top button