Silniční doprava

Titul Gentleman silnic získali manželé Kozílkovi z Vyškova

Policie ve spolupráci s Českou pojišťovnou dnes udělila titul Gentleman silnic Lence a Janu Kozílkovým z Vyškova za to, že letos v červenci zachránili na Blanensku život řidiči malotraktoru.

Muž havaroval na odlehlém místě v lese, měl ale nesmírné štěstí, protože právě v tu chvíli jela kolem rodina Kozílkova, která byla na cyklovýletě, řekl ČTK vedoucí blanenské policie Jiří Dokoupil. Kolize se stala na lesní cestě mezi Jedovnicemi u Blanska a Ruprechtovem na Vyškovsku. Využívá se jako cyklostezka, ale provoz na ní je malý. Sem se 16. července Kozílkovi vydali na cyklovýlet se svými dvěma malými dětmi. Nejprve minuli skupinu lesních dělníků, o několik minut později je na svém amatérsky vyrobeném malotraktoru předjel důchodce ze Senetářova. 
    
Muž náhle sjel do příkopu, a to tak nešťastně, že se na něj těžký stroj převrátil. Třiatřicetiletá Lenka Kozílková, která je lékařka na mateřské dovolené, mu okamžitě poskytla první pomoc, ale Kozílkovi nebyli schopni seniora zpod stroje vyprostit, proto si zavolali na pomoc partu lesních dělníků. 
    
„Stav pacienta byl kritický. Pod tíhou stroje nemohl dýchat. Tam šlo o vteřiny. Když byl vyproštěn, našli jsme další velmi vážné poranění, téměř amputovanou nohu nad kotníkem, která silně krvácela,“ popsala událost ČTK lékařka. Nohu zaškrtila, později ji ale uvolňovala, aby ji bylo možné přišít zpět. Řidič malotraktoru navíc utrpěl vážná vnitřní poranění. Muž je sice stále v nemocnici, brzy by ale měl být propuštěn. Lékaři dosáhli i toho, že mu zraněnou nohu nemuseli amputovat. 
    
Lenka a Jan Kozílkovi jsou v pořadí 66. a 67. držitelem titulu Gentleman silnic. Získat jej lze za obětavou pomoc při záchraně lidského života v silničním provozu. Cena se uděluje od roku 2004. Cílem celého projektu je zvýšit ohleduplnost mezi motoristy a tím přispět ke snížení nehodovosti.
 

Přečtěte si také

Back to top button