Silniční doprava

Tuhá zima narušila dopravu ve Francii a Itálii

Francouzské úřady zakázaly v důsledku mimořádných mrazů a sněžení jízdu nákladních aut po dálnicích na jihu a jihozápadě Francie.

Zákaz potrvá nejméně do pátečního rána, nejspíš déle. Informoval o tom dnes server francouzského týdeníku L’Express. Silniční doprava je vinou zimního počasí narušena také v Itálii, která prý zažívá nejnižší teploty od 80. let. Zákaz platí ve Francii pro kamiony především na dálnicích A7 (Lyon-Marseille), A8 (Marseille-Nice), A50 (Marseille-Toulon) a A54 (Marseille-Nîmes). Úřady vytvořily speciální odstavné zóny pro nákladní auta, která uvíznou v zimou postižených oblastech. 
    
Od středy byl v desítkách francouzských departementů v důsledku silných mrazů a vydatného sněžení vyhlášen na nadcházející dny stav zimní pohotovosti. Na základě této pohotovosti se podle teplot v jednotlivých oblastech určuje stupeň mobilizace místních záchranářů. Například v Marseille se očekávají v pátek teploty kolem minus pěti stupňů Celsia a v severovýchodním Alsasku minus deset stupňů. Sněží i v jižním departementu Vaucluse, kde má napadnout až 40 centimetrů sněhu. Zlepšení počasí se očekává nejdříve příští týden. 
    
Tuhé mrazy zasáhly hlavně východní Evropu, ale výrazná zima sužuje i západ kontinentu, kde však oproti Ukrajině, Polsku, Rumunsku nebo Česku nebyly zatím hlášeny žádné oběti. Paříž, Brusel a další západní metropole přijímají mimořádná opatření na pomoc bezdomovcům. Vážně je podle agentury AFP narušena doprava v Itálii, která podle všeho zažívá nejchladnější týden za posledních 27 let. Po téměř celé zemi již druhý den sněží. Byly zavřené mnohé školy a dokonce zrušeny některé ligové fotbalové zápasy.
 

Přečtěte si také

Back to top button