Zprávy

Volkswagen otevřel nejmodernější výrobní závod pro nový Crafter v polském městě Września

Slavnostního otevření se zúčastnilo 1000 hostů z politiky i ekonomiky a zástupců výrobního závodu, koncernu a odborů.

Slavnostní otevření závodu značky Volkswagen Užitkové vozy v polském městě Września se uskutečnilo za účasti 1000 hostů z politiky a ekonomiky, včetně zástupců zaměstnanců a odborů z Polska a Německa společně s členy představenstva koncernu Volkswagen a jeho značek. Závod, vybudovaný speciálně pro výrobu nového modelu Crafter, zahájil oficiálně provoz 24. října 2016. Nejmodernější výrobní závod svého druhu v Evropě byl postaven v rekordním čase pouhých 23 měsíců – od položení základního kamene v listopadu 2014 až po zahájení výroby.
 
Andreas Renschler, předseda představenstva divize Volkswagen Truck & Bus a člen představenstva společnosti Volkswagen AG, zodpovědný za oblast užitkových vozů, poděkoval jménem koncernu Volkswagen za vynikající spolupráci všech dodavatelů na výstavbě, díky níž bylo možné postavit nový, významný závod na výrobu lehkých užitkových vozů. Mimořádné poděkování věnoval Renschler zaměstnancům: „Výstavba nového závodu v rekordním čase je důkazem existence výjimečného týmového ducha mezi všemi zaměstnanci značky Volkswagen Užitkové vozy. Jasné cíle, společná práce a vysoká míra odpovědnosti každého jednotlivce vedly k úspěšné realizaci našich ambiciozních záměrů.“
 
Renschler vyzdvihl důležitou roli nového modelu Crafter a význam nového závodu na ploše 220 hektarů pro strategické směřování divize užitkových vozů koncernu Volkswagen: „Díky vývoji nového modelu Crafter a výstavbě nového závodu s roční kapacitou 100 000 vozů jsme ještě lépe než dosud připraveni na úspěšné působení na rostoucím trhu s velkými lehkými užitkovými vozy.“ V souvislosti s nově vybudovaným závodem byla navázána nová výrobní spolupráce mezi dvěma značkami divize užitkových vozidel koncernu Volkswagen, Volkswagen Užitkové vozy (Crafter) a MAN (TGE).
 
Slavnostního otevření se zúčastnil také premiér dolnosaské vlády Stephan Weil, který je zároveň členem dozorčí rady společnosti Volkswagen. Jménem zemské vlády Dolního Saska popřál zaměstnancům nového závodu, který v něm zanechal silný dojem, hodně úspěchů. „Jak víte, prochází automobilový průmysl v současnosti zásadními změnami. Po všem, co jsem zde dnes viděl, jsem pevně přesvědčen o tom, že je tento výrobní závod připraven na budoucnost,“ řekl Weil. Dr. Eckhard Scholz, předseda představenstva značky Volkswagen Užitkové vozy, uvedl, že si značka suverénně poradila s „dvojitou výzvou“ v podobě vývoje výjimečného lehkého užitkového vozu a souběžné výstavby moderního závodu pro jeho výrobu. „Jsme hrdí na precizní a včasnou realizaci tohoto projektu a především na lidi, kteří to dokázali. Každý z nich má svůj osobní podíl na dosažení tohoto náročného cíle. Za to jim srdečně děkuji. Toto nasazení je příkladem pro budoucnost naší značky. Před několika týdny byl Crafter zvolen renomovanou porotou ‚Mezinárodním lehkým užitkovým vozem roku 2017‘. To ukazuje, že jsme s tímto vozidlem a výrobním závodem na správné cestě. Nyní musíme zaměřit svůj soustředěný pohled dopředu, na náročnou první fázi po zahájení sériové výroby a nadcházející výzvy.“
 
Jens Ocksen, předseda představenstva společnosti Volkswagen Poznań, uvedl, že nový závod tvoří kombinaci „skvěle kvalifikovaných a velmi motivovaných zaměstnanců a moderních, efektivních a ergonomických výrobních procesů“. Závod podle jeho slov patřil mezi největší staveniště Evropy a vyjádřil hrdost na svůj tým, který překonával jeden milník za druhým při dodržení nejvyšší kvality. „Na tom se nic nezmění ani při rozšiřování sériové výroby na maximální kapacitu závodu,“ ujistil Ocksen. V rámci koncepce, výstavby, vybavení budov a výrobních procesů byly důsledně a trvale zohledňovány kromě ekologických také společenské a kulturní aspekty. „Realizovali jsme mnoho inovativních řešení. Závod Września byl vybudován se zaměřením na budoucnost – s nejmodernější technikou a efektivní ochranou životního prostředí.“ Nedávno byla tato nová stavba s příkladnou zelení a sociálním i výrobním zařízením vyznamenána „Německou společností pro trvale udržitelnou výstavbu“.
 
V novém závodě bude pracovat přibližně 3000 zaměstnanců. Kromě toho vznikne v rámci rozvoje sítě dodavatelů a poskytovatelů služeb mnoho dalších nových pracovních míst v okolí výrobního závodu.
 
Výrobní závod Września je dosud největší zahraniční investicí v Polsku. Na výstavbu a výrobní zařízení bylo vynaloženo 800 milionů eur.
 
 
Data, čísla a fakta o novém závodě Września v Polsku
 
Rozloha závodu:
220 ha (2,2 km2), tomu odpovídá plocha cca 300 fotbalových hřišť.
 
Plánovaný objem výroby:
100 000 vozů ročně = 17 vozidel za hodinu = cca 380 vozidel za den.
 
 
 
Vozidla:
69 verzí modelu Crafter. Objem nákladového prostoru až 18,4 m3, maximální výška nákladového prostoru 2196 mm, délka až 7391 mm, výška až 2798 mm, max. celková hmotnost 5,5 t.
 
Plánovaný počet zaměstnanců:
Přibližně 3000 zaměstnanců v třísměnném provozu.
 
Výše investic:
Cca 800 milionů eur.
 
Dodavatelé:
Závod má 45 dodavatelů z Polska (z toho 7 z regionu).
 
Ocenění:
Nový Crafter byl renomovanou porotou zvolen „Mezinárodním lehkým užitkovým vozem roku 2017“.
 
 
Čísla a data k výstavbě výrobního závodu:
– Během zemních prací bylo přemístěno cca 1 000 000 m3 půdy za přispění 50 000 jízd sklápěčů.
 
– Bylo použito 22 000 tun ocele a 8000 tun výztužné ocele.
 
– S 6000 domíchávači betonu bylo odlito 50 000 m3 betonu.
 
– Do hloubky 16 metrů bylo zapuštěno 4000 nosných pilířů.
 
– V závodě bylo položeno 15 000 metrů potrubních rozvodů.
 
– Ve fázi nejintenzivnější výstavby pracovalo na staveništi závodu Września cca 3500 zaměstnanců (stavebních firem).
 
– Závod byl vybudován za pouhých 23 měsíců, od položení základního kamene v listopadu 2014 do slavnostního otevření 24. října 2016.

Přečtěte si také

Back to top button