Železniční doprava

České dráhy koupí 60 RegioPanterů od Škody Transportation za téměř 10 miliard

Konsorcium Škody Transportation a Škody Vagonka podepsalo rámcovou smlouvu na dodávku elektrických jednotek s Českými drahami. Jedná se o dodávku jednopodlažních jednotek RegioPanter. Celková hodnota rámcového kontraktu může činit téměř 9,6 miliard korun. Na jeho základě mohou být uzavírány dílčí kupní smlouvy.

Konsorcium nabídlo moderní jednotky v provedení 1. a 2. třídy s kapacitou téměř 240 sedících cestujících. Vlaky budou bezpečné a spolehlivé i díky nejmodernějšímu evropskému zabezpečovacímu zařízení ETCS. Jednotky budou standardně plně klimatizované, vybavené moderním audiovizuálním systémem, zásuvkami s USB portem pro napájení, Wi-Fi nebo kamerovým systémem.

Přečtěte si také

„Jednopodlažní jednotky nové generace RegioPanterů významně zkvalitňují železniční dopravu. Proto se nám s nimi také podařilo prorazit na evropský trh. V tuto chvíli pracujeme na 25 těchto vozidlech pro Slovensko, 32 pro Lotyšsko, 37 jednotkách pro Jihomoravský kraj a dalších 31 vozech pro České dráhy. V našich závodech v Plzni a Ostravě navíc investujeme stovky milionů do rozšiřování a inovace jejich výroby a současně nabíráme další zaměstnance,“ říká Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Jednotky budou mít mimo jiné bezbariérový nástup s dostatkem místa pro přepravu osob na invalidním vozíku. Budou také disponovat prostorem pro přepravu kočárků, jízdních kol nebo objemných zavazadel. Široké vstupní dveře a nízkopodlažní nástup umožní pohodlnou a rychlou výměnu cestujících. Vlaky budou mít maximální rychlost 160 km/h.

Přečtěte si také

Back to top button