Železniční doprava

Osmdesát tramvají pro Švédsko

Osmdesát tramvají pro Švédsko. Škoda Group získala významnou zakázku na opravu 80 tramvají, které aktuálně slouží ve švédském Göteborgu. Švédský dopravce Västtrafik AB, který tramvaje provozuje, uzavřel se Škodou kontrakt na revizi a opravy tramvají typového označení M31. Práce se budou odehrávat v ostravském výrobním zázemí skupiny Škoda   od letošního roku až do roku 2027. Celkový objem zakázky dosahuje 1,95 miliardy korun.

„Úspěch ve Švédsku potvrzuje naši schopnost uspět i na těch nejnáročnějších trzích, ke kterým Skandinávie jistě patří. Věřím, že obnovené tramvaje, které do Göteborgu dodáme, budou sloužit ke spokojenosti cestujících i provozovatele,“ uvedl Miroslav Mareš předseda představenstva a CEO společnosti Škoda Ekova. „Jako tradiční podnik zaměřený na opravy a modernizace pro dopravní podniky dokážeme zákazníkům nabídnout vysoký standard kvality. V posledních letech navíc rozšiřujeme své kompetence a vyrábíme i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky skupiny,“ doplnil Miroslav Mareš.

Přečtěte si také

Osmdesát tramvají pro Švédsko

Aktuální kontrakt navazuje na dřívější zakázku, v rámci které pracoval ostravský podnik na stejném typu tramvají. V letech 2011 až 2017 tehdy realizoval ještě jako Ekova Electric pro provozovatele vozů v Göteborgu opravu 79 vozů typu M31, tehdy šlo především o revize článků tramvají a výměnu elektrovýzbroje. Mezi lety 2017 a 2021 pak opravoval podnik mechanické části u 65 kusů tramvají typu M32. V roce 2021 byla firma začleněna do Škoda Group a změnila jméno na Škoda Ekova. 

Současná zakázka tak navazuje na úspěšnou spolupráci. Opravy osmi desítek tramvají zahrne širokou škálu úprav, například nový dveřní systém, nájezdovou rampu u jednoho z článků, nový brzdový systém, nebo klimatizační jednotku pro kabinu řidiče. Dalšími úkoly bude lakování vozů, opravy laminátů, údržbu podvozků, renovace elektrického systému, výměny podlah, úpravy interiérů i kabin pro řidiče, doplnění nového osvětlení nebo revize topného systému.  

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button