Železniční doprava

České dráhy si objednaly dalších 31 RegioPanterů od Škody Transportation

České dráhy objednaly dalších 31 elektrických třívozových jednotek RegioPanter od skupiny Škoda Transportation. Národní dopravce uplatnil opci ke smlouvě, kterou podepsal s výrobcem na podzim 2020.

Nové vlaky, které budou určeny pro provoz v Praze, ve Středočeském, Ústeckém a Královehradeckém kraji, poskytnou cestujícím vysoký komfort dopravy. Bezbariérové jednotky nabídnou palubní Wi-Fi, klimatizované oddíly, prostor pro kočárky, jízdní kola i invalidní vozíky nebo možnost dobíjení mobilních telefonů a dalšího elektronického zařízení.

Přečtěte si také

„Moderní, ekologická a komfortní vozidla s vyšší kapacitou – to přesně je nová generace RegioPanterů, na které se mohou těšit cestující v dalších krajích naší země. Je velmi dobrá zpráva, že na české železnici probíhá veliká obnova vozidel, která do veřejné dopravy přiláká více cestujících. Celkově tak dojde k vyšší efektivitě dopravy a také ke zlepšení celkové dopravní situace. Děkujeme za důvěru, kterou do nás České dráhy vložily,“ říká Petr Brzezina, Prezident skupiny Škoda Transportation. Ten doplnil, že i díky novým kontraktům investuje skupina v závodech v Plzni a Ostravě stovky milionů do rozšiřování a inovace výroby a současně nabírá další zaměstnance.

„Ve spolupráci s objednavateli veřejné dopravy pokračujeme v avizované masivní obnově naší flotily osobních souprav v regionální dopravě. Aktuálně jsme podepsali objednávku na 31 třívozových jednotek RegioPanter v hodnotě skoro 5 miliard korun, které po svém vyrobení obslouží například osobní vlaky z Prahy přes Kralupy nad Vltavou do Ústí nad Labem nebo na tratích z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, Týniště nad Orlicí a Chocně nebo do Jaroměře,“ prezentuje poslední objednávku nových vlaků Ivan Bednárik, generální ředitel Českých drah.

Díky nákupu nových jednotek národní dopravce bude moci v současné flotile nahradit již dosluhující soupravy. „Věřím, že v nových vozidlech ze Škodovky ocení cestující moderní výbavu, která přispěje ke zvýšení atraktivity cestování veřejnou dopravou. Nová generace vlaků prošla mnoha vylepšeními a v této třívozové kombinaci navíc nabídnou vyšší přepravní kapacitu. Jedná se téměř o nové vozidlo oproti prvním generacím RegioPanterů. Prakticky všechny systémy jsou nové generace, a to jak trakční pohon, který je úspornější a bezpečnější, tak řídící systém, podvozky mají vylepšený chod a vlak je ještě pohodlnější,“ říká Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Komfort a zabezpečení ETCS

Vlaky umožní komfortní přepravu osob na invalidním vozíku, nechybí prostor pro kočárky a jízdní kola. Jsou vybaveny Wi-Fi, kamerami, možností dobíjení cestovní elekroniky jako jsou mobily, notebooky nebo tablety ze zásuvek nebo USB portů. Vlaky disponují dobíjením elektrických invalidních vozíků a jsou vybaveny moderním audiovizuálním informačním systémem. Nové vlaky jsou pak vybaveny nejnovější evropskou zabezpečovací technologií ETCS.

Vlaky oblíbené v Čechách i další evropských státech

Početná flotila nových vlaků z dílny skupiny Škoda Transportation pomůže výrazně modernizovat vozový park na železnici v České republice. Objednávkou 31 jednotek RegioPanter uplatnily České dráhy celou zbývající opci na nové vlaky z rámcových kontraktů uzavřených v letech 2019 a 2020. Jednotky budou dodány v roce 2024. České dráhy tak plně vyčerpají oba rámcové kontrakty na dodávku až 50 kusů jednotek EMU 160 a 60 jednotek EMU 240 v souhrnné hodnotě více než 15 miliard Kč.

Po dodání všech objednaných jednotek se rozroste u Českých drah flotila souprav z rodiny Panter celkem na 147 regionálních a 14 dálkových vlaků. Jednopodlažní elektrické jednotky ze Škodovky jsou úspěšné i v zahraničí. Skupina již dodala 25 jednotek panterů na Slovensko a s tamním výrobcem má smlouva až na dalších 20. Ve výrobě jsou také vlaky stejného typu do Lotyšska a Estonska.

Ve spolupráci
transport-logistika.cz
Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button