Silniční doprava

DAF Used Trucks: jako nové a se zárukou

Společnosti PACCAR FINANCIAL a DAF v červenci otevřely na strategickém uzlu mezi dálnicí D1 a D5 v těsné blízkosti Pražského okruhu u exitu 19 – Praha Řeporyje / Ořech nové Centrum použitých vozidel DAF. Za čtyři měsíce se v tomto areálu protočilo více než čtyři sta kvalitních vozidel, která si noví zákazníci většinou odvezli i s plnou roční zárukou.

Podobných Used Truck Center, neboli středisek použitých vozidel, má DAF v Evropě hned několik, to v České republice je to nejmladší. Svůj druhý život zde začínají zánovní vozidla vrácená nejčastěji z operativního leasingu. „Otevření zbrusu nového Centra použitých vozidel DAF v nejvyšším standardu a v takto strategické lokalitě je pro naši leasingovou společnost dalším významným milníkem. Od roku 2013 působíme na českém trhu a tímto úspěšným projektem posouváme kvalitu a komplexnost našich služeb zákazníkům opět o úroveň výše“, vysvětluje Michal Šlajs, jednatel společností PACCAR Financial CZ a PACCAR Financial Slovakia. První rozhodnutí o podobném centru padlo ve druhé polovině roku 2018, samotná realizace stavby trvala osm měsíců.

Michal Šlajs (FOTO: autor)

Hlavně český původ

Když jsme do Used Truck Centra na konci listopadu přijeli, bylo poloprázdné. „Pro nás je to symbol úspěchu, protože vozidla se musí točit a jsme na konci hlavní sezóny,“ říká nám Libor Hrbáček, Used Truck Manager pro Českou a Slovenskou republiku. Na parkovací plochu se vejde až 250 nákladních vozidel. „Když jsme naše centrum otevírali, stálo zde 210 vozidel“, vzpomíná. Zřejmě i kvůli současné situaci s pandemií se trhu s kvalitními použitými vozy daří, protože za posledního čtvrt roku se každý měsíc prodala více než stovka použitých vozů. Jedná se především o vozidla z ukončených operativních leasingů v České republice. Díky celoevropské síti použitých vozidel DAF Used Trucks obsahující až 4000 kvalitních vozidel sem ale na přání zákazníka mohou stáhnout vozidla požadované specifikace z celé Evropy. Téměř žádné přání klientů není nemožné díky úzké spolupráci s ostatními DAF Used Truck Centry v Evropě.

Libor Hrbáček (FOTO: autor)

Převažují tahače

Když se rozhlédneme po ploše, drtivá většina stojících vozidel jsou tahače XF s největší kabinou Super Space Cab. Půl napůl se jedná o vozidla specifikace low deck a standard. V době návštěvy sem přijela i plachtová tandemová souprava a stál zde i podvozek s klanicovou nástavbou na převoz dřeva. Jak nám ale sdělil Libor Hrbáček, speciálů je obecně méně, a když už se nějaký objeví, stejně jako tento tandem, tak se po něm většinou okamžitě „zapráší“. Jak už jsme zmínili, pro zákazníky je největší výhodou podobných center široká nabídka kvalitních prověřených vozidel s jasným původem a díky pravidelnému servisu a následné důkladné prohlídce i zaručený technický stav. Kromě nového Used Truck Centra v Řeporyjích mohou zákazníci využít nabídky použitých vozidel u jednotlivých dealerů značky DAF ve svých regionech.

V drtivé většině stojí na ploše tahače XF (FOTO: autor)

První volba i se zárukou

„Téměř všechna vozidla nabízená v novém Used Truck Centru mohou být dodána se zárukou First Choice. V závislosti na stáří vozidla a počtu ujetých kilometrů se může jednat o plnou záruku na celé vozidlo nebo o záruku na pohonnou jednotku. Vozidla prochází pečlivou 200 – bodovou technickou prohlídkou a jsou v perfektní kondici, připravena k další jízdě“. A jelikož obvyklá doba operativního leasingu u nových vozidel jsou v České republice tři až čtyři roky a celkový nájezd se pohybuje mezi 300 až 350 tisící kilometry, drtivá většina zde stojících vozidel patří právě do kategorie First Choice

Většina vystavených vozů DAF patří do kategorie vozů First Choice se zárukou (FOTO: autor)

Jen za 859 Eur měsíčně

I k použitým vozům si mohou zákazníci podobně jako u nových vozidel objednat různé typy servisních smluv, přičemž zkušenosti ukazují, že si obvykle připlácejí za ty dražší. Stejně tak mohou využít i nějakou formu financování. Absolutní novinku v této oblasti představuje Michal Šlajs, jednatel PACCAR Financial CZ: „V souvislosti se současnou obtížnou situací na trhu, jsme připravili roční operativní leasing s měsíční splátkou, která začíná na 859 Eurech za měsíc, přičemž v ceně je zahrnut i servisní kontrakt. Tímto se snažíme dát klientům značky DAF maximální flexibilitu pro jejich podnikání“.

Vše na jednom místě

Typickým zákazníkem pro Used Truck Centrum je majitel menší dopravní firmy s 10 až 30 kamiony převážně z České republiky. Často sem ale jezdí i zákazníci z východní Evropy. „Proto jsou naši prodejci adekvátně jazykově vybaveni“, dodává závěrem vedoucí centra Libor Hrbáček. Pro klienta zajistí také veškeré služby spojené s přihlášením vozu do provozu, zákazník si jen vyřídí mýto a silniční daň a může vyrazit. Zájemci o použité vozy se rekrutují jak z webu DAF Used Trucks (www.dafusedtrucks.com), tak i z jiných inzertních serverů, jakým je například mobile.de. Další skupinu tvoří zákazníci oslovení přímo regionálními prodejními manažery DAF Used Truck Centra.

Na plochu se vejde až 250 vozidel (FOTO: DAF)

Přečtěte si také

Back to top button