Silniční doprava

Nové autobusy IVECO pro Jihomoravský kraj

Výrobní závod IVECO BUS ve Vysokém Mýtě navštívil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich a zástupci dopravních společností z tohoto regionu. Účelem návštěvy byla prohlídka výroby nových autobusů, které budou od května sloužit cestujícím na jižní Moravě.

Celkem se jedná o 31 dvanáctimetrových autobusů CROSSWAY LE Line ve verzi diesel a Natural Power , určených pro společnosti DOPAZ s.r.o., ČSAD Kyjov Bus a.s. a BDS Bítešská dopravní společnost s.r.o. Autobusy Crossway jsou dlouhodobým lídrem na evropském trhu meziměstských autobusů. Modely Crossway Low Entry Line Euro VI se vyznačují všestranností, efektivitou a snadnou přístupností, ale také optimalizovanými celkovými náklady na vlastnictví vozu. Plní rovněž nejpřísnější emisní normy a nejnovější předpisy pro aktivní i pasivní bezpečnost. Kromě řidiče může každý vůz pojmout 41 sedících cestujících, až dva invalidní vozíky a samozřejmě i stojící cestující. Díky nízké podlaze přední částí vozidla mezi předními a středními dveřmi a díky druhým širokým dveřím (1 200 mm) nabízí tento model rychlejší nástup a výstup.

Přečtěte si také

Autobusy jsou vybaveny zadní kamerou pro bezpečné couvání, mechanickou rampou pro snadný nástup osob s omezenou pohyblivostí, vozíčkářů i cestujících s kočárkem. Mají také dvojité zasklení oken, oddělenou klimatizaci pro cestující a pro řidiče, vyhrazené sedačky pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace i prostor pro přepravu invalidních vozíků, nebo dětských kočárků. Některé autobusy jsou vybaveny i USB sloty na nabíjení mobilních telefonů či elektronickými informačními panely. Tyto autobusy splňují veškeré povinné standardy pro handicapované cestující, jsou vybaveny i akustickým příslušenstvím pro nevidomé a tlačítky STOP s popiskem v Braillově písmu. Jako reakce na současnou situaci s pandemií Covid 19 jsou autobusy vybaveny uzavřenou kabinou řidiče. Na jejich výrobu se do Vysokého Mýta přišli vedle hejtmana Grolicha podívat také krajský radní pro dopravu Jiří Crha, ředitel regionálního koordinátora dopravy Kordis Jiří Horský a zástupci dopravních společností. „Za poslední roky počet aut na jihomoravských silnicích výrazně vzrostl. Je tak důležité nabídnout lidem alternativu – a když bude veřejná doprava v kraji co nejvíc komfortní a schopná přepravit i lidi se stiženou mobilitou, věřím, že ji využije víc lidí,“ uvedl po návštěvě hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Chystáme postupnou obnovu zhruba třetiny vozového parku autobusů v Jihomoravském kraji. Jsem rád, že tato společnost s dlouholetou tradicí je toho součástí, uvedl Jiří Crha, radní pro dopravu. „Velice si vážíme důvěry Jihomoravského kraje a tří významných dopravních společností tohoto regionu. Věříme, že cestující ocení nejen komfort a moderní prvky, ale i optimalizované náklady a k životnímu prostředí šetrný provoz,“ uvedl Jan Kimla, obchodní ředitel IVECO BUS pro trhy střední a východní Evropy. Návštěva proběhla za přísných bezpečnostních opatření v souladu s aktuálními nařízeními vlády a bezpečnostním protokolem skupiny CNH Industrial.

Ve spolupráci
transport-logistika.cz
Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button