Silniční doprava

Od října v Polsku jen s novými mýtnými krabičkami

Od června je v Polsku spuštěný nový satelitní mýtný systém e-Toll určený pro vozidla s celkovou hmotností vyšší než 3,5 tuny. Do konce září ale ještě potrvá přechodné období.

„Polská vláda plánuje ukončit provoz současného mýtného systému 30. září. Do té doby bude od června platit přechodné období. Dopravci budou mít dostatek času na registraci, výměnu palubních jednotek a vyřízení všech potřebných formalit. Během tohoto období mohou využívat současné palubní jednotky viaBOX. DKV svým zákazníkům celý proces, stejně jako u ostatních mýt, významně usnadní,“ vysvětluje Lukáš Ondráček, ředitel české a slovenské pobočky DKV Euro Service.

Polsko přechází z dosavadního mýtného systému viaTOLL na elektronický mýtný systém KAS (SPOE KAS), zvaný také e-TOLL (na základě technologie GNSS). Polské mýto se vztahuje na vozidla s celkovou hmotností více než 3,5 tuny provozovaná v rámci státní sítě dálnic a mezinárodních silnic. Přenos dat o poloze vozidla do systému bude zajišťovat palubní jednotka (OBU), externí lokalizační systém ELS (External Localization System) nebo aplikace e-TOLL PL pro mobilní telefony. Nejzazší termín pro vrácení případných zůstatků na účtu systému viaTOLL je 30. září 2022.

Přečtěte si také

Back to top button