Silniční doprava

Speciální technika pro přepravu kontejnerů

CONTSYSTEM představuje obojživelníka mezi kontejnerovými nakladači – MULTILIFT COMMANDER a další stroje.

Manipulaci s odvalovacími kontejnery ABROLL s výškou oka 1570 mm i lodními kontejnery ISO 1C, to umí hákový nakladač MULTILIFT s adaptérem pro ISO kontejnery, který dodala firma CONTSYSTEM Záchrannému útvaru HZS ČR na podvozku Tatra 158. Tento Phoenix se krátce po předání osvědčil i v Řecku v rámci mezinárodní pomoci při rozsáhlých lesních požárech.

První kus tohoto typu

Systém hákového nosiče kontejnerů uzpůsobeného pro přepravu jak ABROLL, tak ISO kontejnerů, je zcela první kus tohoto typu postavený v České republice pro potřeby Hasičských záchranných sborů. Obdobný mechanismus hákového nosiče od výrobce MULTILIFT s takzvaným H-rámem je vyvinutý pro potřeby armád a firma CONTSYSTEM, jako výhradní zástupce značky HIAB a MULTILIFT pro Českou republiku a Slovensko v dodávkách pro armádní sektor, má několikaleté zkušenosti s plněním dodávek této techniky pro českou a slovenskou armádu.

Při manipulaci s kontejnery ABROLL je H-rám uložen za kabinou jako trvalá součást vozidla (i při jízdě) (FOTO: Contsystem)

Konstrukce nakladače MULTILIFT

Nosič MULTILIFT Ultima typu Commander 21S.59 umí manipulovat se dvěma typy kontejnerů, s odvalovacími kontejnery ABROLL s výškou oka 1570 mm a lodními kontejnery ICO 1C. Jeho konstrukce obsahuje takzvaný H-rám s úložnou jednotkou, která slouží k odložení H-rámu přímo za kabinu vozidla a k jeho přepravě, pokud se zrovna nevyužívá. Možnost uložení a přepravy H-rámu se považuje za významný benefit celého mechanismu. Nosnost nosiče je až 21 tun, maximální úhel sklopení nosiče je 53° a hmotnost celého systému je 3760 kg.

Takzvaný H-rám se využívá při manipulaci s ISO kontejnery (FOTO: Contsystem)

Kamerový systém

V zorném poli řidiče je multifunkční displej zobrazující zadní poziční kamery pro vizuální kontrolu vzájemné polohy háku nosiče a závěsného oka kontejneru před jeho nakládáním. Kamery jsou prachotěsné a vodotěsné. Dále je k dispozici rádiové dálkové ovládání i ovládání joystickem v kabině s 10metrovým kabelem. Při manipulaci s kontejnery obsluze pomáhá i pracovní LED reflektor na zadní části rámu podvozku.

Automatická sekvence, snížení tření a další bezpečností funkce

Kromě mnoha bezpečnostních funkcí je nosič vybaven automatickým sekvenčním ovládáním, kdy se nakládání nebo skládání kontejneru provádí jedním ovládacím pohybem. K dispozici je také funkce snížení tření, která při horizontálním pohybu automaticky zvedne střední rám a přední část těla o několik milimetrů. Eliminuje tak vibrace a odpor způsobený třením mezi tělem a pomocným rámem. V transportním režimu kontejner spočívá na pevných podpěrách těla pomocného rámu.

Speciální technika pro Hasičské záchranné sbory a policii

Mezi další čerstvé realizace firmy CONTSYSTEM patří například dodávka speciálních vozidel TATRA Phoenix vybavených hydraulickými jeřáby HIAB 138 pro Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. Další nedávnou dodávkou pak bylo vyprošťovací vozidlo a kontejnerový nosič s hydraulickým jeřábem pro Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje nebo technické vozidlo pro přepravu výbušnin a dalšího nebezpečného materiálu pro Policii ČR, pyrotechnickou službu. Ve všech třech případech se jednalo o podvozky Tatra 815/7 vybavené technikou HIAB, která se řadí mezi světovou špičku a technologického inovátora.

Vozidlo pro přepravu výbušnin pro Policii ČR (FOTO: Contsystem)

Technika MULTILIFT a HIAB pro všechna průmyslová odvětví

Firma CONTSYSTEM navrhuje a následně realizuje nejoptimálnější řešení manipulační techniky Multilift a Hiab pro přepravu kontejnerů a nakládku/vykládku nákladu pro zákazníky ze všech průmyslových odvětví, jako je odpadové hospodářství, stavebnictví, logistika, recyklace či lesní hospodářství. Speciálních řešení a dlouholetého know-how pak využívá při plnění specifických požadavků ve speciálních projektech, například v dodávkách techniky pro jednotky integrovaného záchranného systému.

Vyprošťovací vozidlo pro HZS Moravskoslezského kraje (FOTO: Contsystem)

Značka HIAB

Společnost CONTSYSTEM zastupuje na českém trhu značku Hiab od roku 2007 v oblasti prodeje, montáží a autorizovaného servisu dodávaných produktů. Švédská společnost Hiab AB (1944) patří mezi přední světové dodavatele silniční manipulační techniky s výrobními závody v deseti zemích světa, rozsáhlou celosvětovou prodejní a servisní sítí a vlastním vývojovým centrem. Je součástí korporace Cargotec Oyj a její sortiment zahrnuje hydraulické nakládací jeřáby HIAB, kontejnerové nosiče MULTILIFT, závěsné vysokozdvižné vozíky MOFFETT, jeřáby pro recyklaci JONSERED, jeřáby pro lesnictví LOGLIFT, zvedací čela DEL, WALTCO a ZEPRO a další.                 

Back to top button