Silniční doprava

Stavební jeřáb Liebherr MK 140 Plus

Stavební jeřáb Liebherr MK 140 Plus je nový přírůstek pro největšího poskytovatele jeřábnických prací v České republice, společnost Hanyš – Jeřábnické práce, která tak na závěr roku 2021 rozšířila svou flotilu. Jedná se o první Liebherr MK 140 Plus, který byl předaný zákazníkovi v České republice.

Mobilní stavební jeřáb Liebherr MK 140 Plus je špičkovým modelem v této kategorii strojů. Má celou řadu chytrých konstrukčních řešení, jako je například výsuvná tubusová věž, dálkové ovládání nebo výškově nastavitelná kabina jeřábníka.

Přečtěte si také

Stavební jeřáb Liebherr MK 140 Plus, slavností předání

Slavnostní předání mobilního stavebního jeřábu Liebherr MK 140 Plus se uskutečnilo 15. prosince 2021 v areálu společnosti Hanyš v Praze – Radonicích. Zakladatel a majitel firmy Rostislav Hanyš na něm převzal symbolický klíč k jeřábu od Valdemara Matušky, jednatele společnosti Liebherr-Stavební stroje CZ, a společně pak nový stroj pokřtili. Důvodem k pořízení největšího mobilního stavebního jeřábu Liebherr bylo také to, že s podobným typem stroje měli ve firmě Hanyš již zkušenosti. V minulosti provozovali menší typ mobilního stavebního jeřábu Liebherr MK 110, který se osvědčil a ukázal, jaký potenciál řada MK má.

Výhody jeřábu Liebherr

Pětinápravové vozidlo s nízko položenou kabinou váží 60 tun a přepravní délka je pouhých 16 metrů. Jako nástavbu má vozidlo věžový jeřáb, který je jako jediný u řady MK řešený pomocí třídílné výsuvné tubusové věže (VarioJib). Jeřáb umí pracovat ve dvou základních pracovních režimech. Při manipulaci s břemeny se používá buď hák na pojízdném kočkovém vozíku na výložníku (v této konfiguraci lze pracovat v maximální výšce 65 metrů), nebo se na konec výložníku namontují přídavné nástavce a celý výložník pak lze naklánět v rozsahu minus 20 až plus 70 stupňů. Hák může při tomto druhém režimu dosáhnout maximální výšky až 94,4 metrů.

Stavební jeřáb Liebherr MK 140 Plus

Přídavné nástavce spolu s nezbytným protizávažím jsou dodávány zvlášť a přispívají k velké variabilitě použití jeřábu. Dobré manévrovací schopnosti Liebherr MK 140 Plus jsou podpořeny také podvozkem: všech pět náprav je řiditelných (celkem ve 4 režimech), uzávěrky diferenciálů se postarají o výbornou průchodnost i těžším terénem. Liebherr MK 140 Plus najde podle Rostislava Hanyše uplatnění zejména při pokládání střech, při montáži klimatizačních jednotek nebo usazování bazénů na rovných střechách.

Jeřáb je v plné výbavě

Liebherr MK 140 Plus byl do společnosti Hanyš dodaný v plné výbavě, zahrnující například přídavnou kameru na háku, volitelný systém pro jednorázové navýšení nosnosti (označení „Plus“ v názvu stroje), prodloužené rameno, protizávaží (čtyři závaží o celkové hmotnosti 9 tun) a uzávěrku diferenciálů (mezinápravový + přední a zadní).

Stavební jeřáb Liebherr MK 140 Plus

Maximální možnou výbavu má také výškově nastavitelná kabina jeřábníka, který zde má k dispozici klimatizaci, chladicí box pro nápoje, vyhřívanou sedačku a barevný monitor s vysokým rozlišením. Součástí dodávky nového jeřábu bylo rovněž zajištění týdenního školení obsluh, které se uskutečnilo ve výrobním závodě v Biberachu v Německu.

Zdroj
Liebherr.com
Back to top button