Železniční doprava

Slovenský národní dopravce pořídí až 20 vlaků RegioPanter

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes podepsala smlouvu s konsorciem firem Škoda Transportation a ŽOS Trnava, na nákup nových elektrických jednotek. Předmětem smlouvy je dodání 9 kusů elektrických jednotek s možnou opcí na dalších 11 kusů.

Prvních 9 nových čtyřvozových RegioPanterů bude jezdit v Košickém a Prešovském kraji. Flotila těchto jednotek se tak na Slovensku rozroste až na 34 a v případě uplatnění opce až na 45. Prvních devět jednotek bude dodáno do konce roku 2023 a další dle objednávky. Hodnota zakázky včetně opce je téměř 170 milionů euro, tedy přibližně 4,3 miliardy korun.

Přečtěte si také

Nové elektrické jednotky RegioPanter, které navazují na v současné době dodávané a úspěšně provozované jednotky, budou dodávány pro regionální provoz elektrifikovaných tratí v Košickém a Prešovském kraji pro rychlosti 160 km/h a napětí  3 kV a 25 kV. Všechny nové čtyřvozové jednotky budou mít délku 106 m a kapacitu 343 sedadel. Každý vůz soupravy bude mít klasické uspořádání dvou podvozků a každá elektrická jednotka bude mít vždy tři hnací podvozky. Díky tomu budou mít soupravy vynikající jízdní vlastnosti na všech elektrifikovaných tratích Slovenska a umožní spolehlivé dodržování jízdního řádu v náročných zimních podmínkách s tím, že na základě požadavků zákazníka a zkušeností z provozu byly zapracovány změny, které ještě zvýší pohodlí cestujících. Jedná se například o přípravu na montáž automatu na občerstvení, jízdenkového automatu, či úpravu interiéru tak, aby jednotka měla více prostoru na kola, lyže a další sportovní potřeby.

Široké nástupní dveře spolu s plně průchozím moderním interiérem bez vnitřních dveří umožní rychlý a plynulý pohyb cestujících. Nástup do vozidla bude umožněn u většiny standardních nástupišť výšky 550 mm přímo bez nutnosti schodů. U ostatních nástupišť bude nástup zajištěn s pomocí výsuvných schodů. „Cestující ocení zejména pohodlné sezení, elektrické zásuvky, klimatizaci, stylové LED-osvětlení interiéru a vybavení vozidla prostorným moderním WC přístupným také invalidům. Elektrické jednotky nabídnou také vylepšený kamerový systém, moderní informační systém s monitory a také vysoce výkonnou Wi-Fi. Dostatek místa budou mít jednotky i pro přepravu invalidů, dětských kočárků, jízdních kol, lyží, snowboardů a nabídnou i snadný a bezbariérový nástup pro všechny cestující,“ dodává Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva ve skupině Škoda Transportation.

Stejně jako na minulé zakázce, na celkem 25 elektrických jednotek, proběhne část výroby v ŽOS Trnava, která se na tomto projektu podílí výrobou vložených vozů a za účasti expertů ze Škoda Transportation i na finálním spojování vozů, oživování celých jednotek, zkoušky a přípravu na předání zákazníkovi.

Aktuálně jezdí na Slovensku již 20 nízkopodlažních jednotek RegioPanter a dalších 5 bude uvedeno do provozu ještě do konce letošního roku. S novou objednávkou tak bude mít ZSSK k dispozici až 45 jednotek tohoto typu. Ty jsou jedny z nejúspěšnějších produktů skupiny Škoda Transportation. Zákazníci totiž podepsali zakázky již na celkem 250 těchto jednotek, z nichž více než polovina připadá na Českou republiku. Nízkopodlažní elektrické jednotky ze Škodovky ovšem nejezdí pouze v České republice a na Slovensku, ale také v Litvě a na Ukrajině a osobní vozy z dceřiné společnosti Škoda Transtech vozí cestující ve Finsku. Nyní probíhá výroba nových jednotek pro Lotyšsko a podepsaná je zakázka i na šest kusů do Estonska.

Přečtěte si také

Back to top button