Železniční doprava

Vodíkové vlaky Coradia iLint

Vodíkové vlaky Coradia iLint. Alstom, globální lídr v oblasti chytré a udržitelné mobility, s hrdostí oznamuje, že první vodíkový vlak na světě, Coradia iLint, dnes v Bremervörde, v regionu Dolní Sasko v Německu dosáhl dalšího historického milníku.

Tato trať je světové první, kde budou osobní dopravu ze 100 % zajišťovat vodíkové vlaky. Tento regionální vlak vypouští pouze páru a kondenzovanou vodu při provozu s nízkou hladinou hluku. 14 vozidel s pohonem na palivové články patří Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG).

Přečtěte si také

Vodíkové vlaky Coradia iLint

Společnost LNVG již v roce 2012 začala hledat alternativy k dieselovým vlakům a poskytla tak impuls pro rozvoj těchto vlaků v Německu. Dalšími partnery projektu pro tento světový debut jsou železniční a dopravní společnost Labe-Weser (evb) a plynárenská a strojírenská společnost Linde.

„Mobilita bez emisí je jedním z nejdůležitějších cílů pro zajištění udržitelné budoucnosti a Alstom má jasnou ambici stát se světovým lídrem v oblasti alternativních pohonných systémů pro železnice. První vodíkový vlak na světě, Coradia iLint, demonstruje náš jasný závazek k zelené mobilitě v kombinaci s nejmodernější technologií. Jsme velmi hrdí, že můžeme tuto technologii uvést do sériového provozu v rámci světové premiéry společně s našimi skvělými partnery,“ říká Henri Poupart-Lafarge, generální ředitel a předseda představenstva Alstomu. 

Na trase mezi městy Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde a Buxtehude bude evb pro LNVG provozovat 14 regionálních vlaků od Alstomu na vodíkový pohon, které postupně nahradí 15 dieselových vlaků. Na vodíkové čerpací stanici Linde budou doplňovat palivo. Díky dojezdu 1000 kilometrů mohou jednotky modelu Coradia iLint, které jsou v provozu bezemisní, jezdit po celý den pouze na jednu nádrž vodíku. Už od září 2018 zde probíhal téměř dvouletý zkušební provoz se dvěma předsériovými vlaky.

Přes četné projekty elektrifikace v několika zemích zůstane významná část evropské železniční sítě dlouhodobě neelektrifikovaná. V mnoha zemích je počet dieselových vlaků v provozu stále vysoký, například v Německu je více než 4 000 vozů. 

Alstom má v současné době čtyři smlouvy na regionální vlaky poháněné vodíkovými palivovými články. Dva jsou v Německu, první pro 14 vlaků Coradia iLint v regionu Dolního Saska a druhý na 27 vlaků Coradia iLint v metropolitní oblasti Frankfurtu and Mohanem. Třetí kontrakt pochází z Itálie, kde Alstom staví 6 vodíkových vlaků Coradia Stream (s opcí na dalších 8), které budou jezdit v regionu Lombardie, zatímco čtvrtý je ve Francii na 12 vodíkových vlaků Coradia Polyvalent sdílených ve čtyřech různých francouzských regionech. Kromě toho byl Coradia iLint úspěšně testován například v Rakousku, Nizozemsku, Polsku a Švédsku.

V květnu 2022 se také v Česku a na Slovensku konala Coradia iLint Railshow. Tento unikátní vlak ujel během 9 dní celkem 2500 kilometrů, projel 16 kraji v obou zemích a představil se ve 34 městech. Svezl vice než 5000 cestujících. Vlak si přišli prohlédnout také ministři dopravy Česka i Slovenska, objednatelé dopravy z většiny regionů a zástupci firem zabývajících se osobní přepravou na železnici. Zájem o vodíkový vlak překonal i ta nejsmělejší očekávání a je reálné, že se do provozu na tuzemských tratích dostane v horizontu několika příštích let.

Ministerstvo dopravy již nyní prověřuje legislativní podmínky pro provoz vodíkových vlaků podle standard obvyklých v zahraničí. Zároveň vzniká studie, která má určit, jaký pohon je pro jednotlivé domácí tratě nejvhodnější. V případě vodíku se jedná především o 16 regionálních tratí.

Zdroj
TZ
Back to top button