Letecká doprava

Zisk výrobce letadel Boeing stoupl téměř o třetinu

Americký výrobce letadel Boeing zvýšil ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně téměř o třetinu na 1,1 miliardy dolarů (zhruba 20 miliard korun).

Firma dnes navíc zlepšila odhad celoročního zisku. Upozornila však, že v letošním roce dodá pouze 15 až 20 nových letounů 787 a 747-8. Původně přitom předpokládala, že dodá 25 až 30 těchto strojů. Čtvrtletní zisk dosáhl 1,46 dolaru na akcii. Výrazně tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na pouhých 1,10 dolaru na akci. Tržby společnosti ve čtvrtletí stouply o čtyři procenta na 17,7 miliardy dolarů. 

    
Firma nyní předpokládá, že její zisk na akcii v celém letošním roce dosáhne 4,30 až 4,40 dolaru. V předchozí prognóze přitom počítala se ziskem 3,90 až 4,10 dolaru na akcii. Společnost však mírně zhoršila odhad celoročních tržeb na 68 až 70 miliard dolarů z dříve předpokládaných 68 až 71 miliard dolarů. 


Boeing minulý měsíc dodal první letoun 787 Dreamliner japonské letecké firmě All Nippon Airways (ANA). Stroj dnes úspěšně absolvoval svou první komerční cestu. Trasu z Tokia do Hongkongu urazil za zhruba čtyři hodiny. ANA si objednala celkem 55 těchto strojů. Celkově má Boeing na tento letoun přes 800 zakázek. 

    
Letoun je z velké části vyroben z kompozitních materiálů místo hliníku. Je tak lehčí a podle výrobce má o pětinu nižší spotřebu paliva než jiná středně velká letadla. Analytiky nyní zajímá, kdy začne být program 787 ziskový a zda se Boeingu podaří dosáhnout plánovaného zvýšení výroby na deset strojů Dreamliner měsíčně do konce roku 2013.
 

Přečtěte si také

Back to top button