Motorismus

Dopravní podnik K. Vary ukončil plynofikaci autobusů

Dopravní podnik (DP) Karlovy Vary uzavřel po pěti letech pilotní projekt plynofikace vozového parku a pořídil si celkem 16 autobusů poháněných tímto palivem.

Cena jednoho vozu byla kolem sedmi milionů korun. Ředitel DP Pavel Bohánek řekl ČTK, že vedení firmy zpracovalo návrh na nákup dalších plynových autobusů v letech 2012 až 2013. Zda se uskuteční a případně v jakém počtu, rozhodne cena nabídnutá výrobci. Poslední čtyři autobusy na plyn pro městskou hromadnou dopravu koupil DP letos. Projekt se měl původně realizovat v letech 2007 až 2010, v loňském roce ale nemohla společnost autobusy zakoupit kvůli úsporným opatřením a po snížení dotací od města. 

    
Podniku nasazení autobusů na plyn přineslo úspory. Ředitel odhaduje, že rozdíl mezi cenou nafty a plynu byl dvě koruny ve prospěch ekologických autobusů. „Když spočítáme, že jeden autobus najede ročně kolem 60.000 kilometrů, tak ročně úspora oproti naftovému představuje kolem 120.000 korun,“ podotkl Bohánek. V minulých dnech zkoušel podnik na lince autobus poháněný vodíkem. Podle Bohánka to byl zajímavý experiment, ale není reálné, že by se v lázních v MHD objevily v blízké době také tyto vozy.

Mimo jiné proto, že výrobní cena takového autobusu je kolem 30 milionů korun; tedy skoro desetinásobek ceny běžného autobusu. DP uzavřel loňský rok se ziskem 463.000 korun, v roce 2009 to bylo 452.000 korun. Autobusy podniku ujedou ročně kolem 2,6 milionu kilometrů a přepraví zhruba 16 milionů lidí. Časové jízdné využívá kolem 18.000 lidí.
 

Přečtěte si také

Back to top button