Motorismus

Peking chce zavést poplatky za dopravní zácpy

Nový způsob, jak zmírnit zácpy na svých silnicích hodlá zavést čínské hlavní město Peking.

Pomoct by měly „poplatky ze zácpy“, které by platili řidiči využívající komunikace s hustým provozem. Zároveň chce Peking povzbuzovat obyvatele, aby si kupovali automobily na alternativní pohon, což by zmírnilo smog zamořující prakticky neustále město, napsal dnes místní tisk. 
    
Úředníci doufají, že s pomocí poplatků přimějí víc obyvatel k používání hromadné dopravy. Zatím ale neuvedli žádné podrobnosti o tom, kde by poplatky měly být vybírány nebo jaká bude jejich výše. Stejně nespecifické jsou také plány na podporu nákupu alternativních automobilů, například elektromobilů. Peking nicméně slíbil, že zlepší infrastrukturu pro tato vozidla včetně dobíjecích stanic pro elektromobily. Čínské hlavní město už přijalo řadu opatření ke zmírnění chronicky zacpaných ulic a znečištěného ovzduší. K nejrazantnějšímu kroku Peking přistoupil před letními olympijskými hrami v roce 2008, kdy střídavě směly vyjíždět jen vozy se sudou nebo lichou poznávací značkou. 
    
Letos v lednu Peking začal přidělovat licence na koupi nového vozu pouze 20.000 osobám měsíčně, přičemž ze zájemců vybírá s pomocí loterie. Zvýšily se také poplatky za parkování, stavějí se paralelní komunikace, zvětšují se křižovatky a rozšiřuje se systém podzemní dráhy. Už v roce 2009 Čína předhonila Spojené státy coby největší automobilový trh na světě. Rychlý nárůst počtu vozů způsobil dopravní noční můry za bílého dne ve většině čínských měst. Samotný Peking, kde žije více než 19,5 milionu obyvatel, by měl podle odhadů mít do příštího roku na ulicích sedm milionů automobilů.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button