Motorismus

Prodej aut v Číně meziměsíčně klesl o 7,5 procenta

Prodej aut v Číně se v říjnu ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 7,5 procenta.

Za poklesem je i zpřísnění podmínek pro získání státní podpory na úsporné vozy. Meziročně se sice prodej zvýšil o 1,42 procenta, avšak ve srovnání s předchozími měsíci výrazně zpomalil. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Čínský svaz výrobců aut (CAAM). Analytici očekávají slabý výkon i v listopadu. 

    
Čína je největším automobilovým trhem světa. Celkem se v říjnu prodalo 1,22 milionu sedanů, sportovně-užitkových a víceúčelových vozů. Analytici čekají, že trh zůstane slabý i v listopadu, který patří již tradičně mezi nejslabší v roce. V prosinci by však měl růst opět oživit díky výhodným nabídkám spojeným s koncem roku, které by mohly přilákat do autosalonů nové zájemce. Za říjnovým poklesem je i změna podmínek pro získání státní podpory na auta s nízkou spotřebou benzinu. Dříve podmínkám pro podporu vyhovovalo 300 modelů, nyní pouze 49. Po dvou letech prudkého růstu prodej aut v Číně letos v květnu zažil první pokles za dva roky.

Přečtěte si také

Od té doby se situace stabilizovala, trh je však stále slabý. Loni se prodej aut v zemi zvýšil o 32 procent na 18 milionů. Kvůli slabému výkonu v uplynulých měsících ale většina analytiků snížila své odhady růstu na letošní rok pod 20 milionů vozů, což znamená pouze jednociferný procentní růst. CAAM očekává letos zvýšení prodeje nejvýše o pět procent.
 

Přečtěte si také

Back to top button