Motorismus

VW letos počítá s obnovením ziskovosti prodejních aktivit v USA

Německý automobilový koncern Volkswagen předpokládá, že jeho prodejní aktivity ve Spojených státech se letos po zhruba deseti letech vrátí k zisku.

Agentuře DPA to dnes řekl šéf prodeje VW Christian Klingler. Dodal, že celkové koncernové aktivity v USA by měly dosáhnout zisku do roku 2013. “V prodeji našich automobilů, tedy bez zahrnutí výroby, dosáhne naše místní distribuční společnost Volkswagen of America již v letošním roce zisku. To se nám již zhruba deset let nepodařilo,“ uvedl Klingler během návštěvy v New Yorku. 

    
Prodej automobilky Volkswagen v USA v prvních deseti měsících letošního roku stoupl o 24 procent na 263.500 vozů. V celém letošním roce počítá firma s prodejem 300.000 vozů. „Existuje velmi dobrá šance, že svůj cíl překonáme,“ upozornil Klingler. Volkswagen v květnu slavnostně otevřel novou továrnu ve Spojených státech. Firma investovala do výstavby závodu v americkém státě Tennessee miliardu dolarů (zhruba 19 miliard Kč). Automobilka tak po více než dvacetileté přestávce začala znovu vyrábět automobily v USA. 

    
Továrna s kapacitou 150.000 vozů ročně má firmu ochránit před výkyvy devizových kurzů, které mohou mít negativní dopad na zisk. „Je rozdíl, jestli v zemi továrnu máte nebo ne. Důvod dřívějších ztrát spočíval rovněž ve výkyvech devizových kurzů. Na těch jsme nyní mnohem méně závislí,“ uvedl Klingler. Šéf americké divize Volkswagenu Jonathan Browning nedávno předpověděl, že celkový prodej automobilů ve Spojených státech v letošním roce dosáhne zhruba 13 milionů vozů. V loňském roce se prodej zvýšil o 11 procent na 11,6 milionu vozů.

Zaznamenal tak první celoroční nárůst od příchodu hospodářské recese. Předloni se propadl na 10,4 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 27 let. Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Čistý zisk Volkswagenu se v letošních prvních třech čtvrtletích více než ztrojnásobil na 13,6 miliardy eur (zhruba 350 miliard Kč) ze čtyř miliard eur před rokem díky mimořádnému příjmu souvisejícímu se snahou o převzetí Porsche.
 

Přečtěte si také

Back to top button