Silniční doprava

EUROWAG nabízí podporu pro přechod na nové polské mýto

Nový systém s názvem e‑TOLL nahradí stávající systém viaTOLL, jehož podpora bude ke 30. září ukončena. Společnost Eurowag je připravená pomoci firmám přejít na nový systém s co nejmenšími komplikacemi. Co přináší systém e‑TOLL nového?

Nový systém e‑TOLL je na rozdíl od původního viaTOLL založený na globálním satelitním navigačním systému GNSS. To znamená, že nákladní vozidla nad 3,5 tuny budou muset pravidelně vysílat údaj o své pozici do systému, který na základě toho vypočítá výši mýtného. Za neudržování spojení může být udělena pokuta ve výši 1 500 zlotých (cca 8 500 Kč), a to i v případě, že ztráta signálu není vinou řidiče.

Jak se k systému e‑TOLL mohou vozidla připojit?

Polsko v současné době nabízí tři možnosti, jak se k systému e‑TOLL připojit: prostřednictvím kompatibilní palubní jednotky, mobilní aplikace nebo továrně namontovaný externí lokalizační systém (ELS). Připojení přes mobilní aplikaci K připojení do mýtného systému e‑TOLL lze použít bezplatnou mobilní aplikaci pro zařízení se systémem Android nebo iOS. Toto řešení však má řadu nevýhod. Vyžaduje, aby řidič neustále udržoval spojení se systémem e‑TOLL, což vyčerpává baterii telefonu a mobilní data. Dojde‑li k výpadku signálu, mohou řidiči dostat od polských úřadů pokutu. Ke dni zveřejnění tohoto článku ještě nebyla aplikace e‑TOLL ani k dispozici ke stažení.

Připojení pomocí schváleného externího lokalizačního systému

Vozidla se mohou k systému e‑TOLL připojit také pomocí nainstalovaného ELS. Toto řešení je nutné zakoupit a nechat nainstalovat některou z externích firem, které obvykle požadují za své služby pravidelný poplatek. Připojení prostřednictvím palubní jednotky K připojení do mýtného systému e‑TOLL je možné použít i palubní jednotku schválenou polskými úřady. To je řešení, které společnost Eurowag doporučuje, protože je pro přepravní společnosti nejméně nákladné. Výhodou je i to, že nevyžaduje mobilní telefon – ten může řidič zapomenou dobít nebo jej omylem vypnout a vystavit se tak hrozbě finančního postihu. Připojení k systému e‑TOLL přes palubní jednotku má ale i další výhody. Polská vláda nabízí daňový odpočet ve výši 500 zlotých za každé vozidlo vybavené zařízením kompatibilním se systémem e‑TOLL.

Proč zvolit palubní jednotku od společnosti Eurowag?

Palubní jednotka Eurowag nabízí více než pouhé připojení do systému e‑TOLL. Jedná se totiž zároveň o certifikované zařízení EETS pro mýtné systémy – to znamená, že umožňuje jednoduše platit mýtné ve vícero evropských zemích. Má i zabudovanou ochranu proti podvodům s palivovými kartami díky unikátní technologii Fuel Guard. Jednotka Eurowag je vybavená i nástroji pro správu vozového parku, které lze na přání aktivovat. Avšak na rozdíl od řešení ELS není platba za nástroje pro správu vozového parku u jednotky Eurowag povinná.

Připravte se na e‑TOLL s Eurowagem

Eurowag situaci okolo systému e‑TOLL bedlivě sleduje a informuje své klienty o všech důležitých novinkách ihned po jejich zveřejnění. Máte‑li zájem o pomoc s přechodem na nový systém e‑TOLL, zaregistrujte se na této stránce a naši zkušení kolegové vám budou maximálně nápomocní.

Přečtěte si také

Back to top button