Silniční doprava

EVA a řada novinek do roku 2022

Eva a řada novinek do roku 2022. Společnost Eurowag neustále rozšiřuje funkce svého EW Fleet Managementu. Poslední vývoj umožňuje vylepšení palubní jednotky EVA tabletem, který slouží také jako komunikátor, off-line navigace, a pomocí služby Trailer ID si výrazně usnadníte správu svých návěsů. V následujících měsících navíc bude EVA umět platby německého mýta. 

Letošní velkou novinkou je služba Trailer ID, která má za úkol výrazně zjednodušit administraci návěsů ve fleetu. „Jejím základem je malá jednotka, která se připevní na návěs, pomocí Bluetooth se spáruje s jednotkou EVA, a pak už jen stačí přidat informace o zařízení do EW Fleet Management systému, ten už si návěs automaticky spáruje s tahačem. Dispečerovi tak odpadá značná část práce spojená s administrací a zjišťováním, kde se který návěs nachází,“ popisuje základní princip této unikátní služby Patrik Roupa z Eurowagu.

EVA a řada novinek do roku 2022
Základem služby Trailer ID je tato malá jednotka, která se instaluje na návěs

Trailer ID asi nejvíc ocení firmy s velkým počtem návěsů, ale práci dokáže ušetřit i menším dopravcům. Jednotka na návěsu je napájena baterií, která vydrží minimálně 5 let. Následně lze zařízení jednoduše vyměnit. „Jedinou investicí je nákup těchto jednotek, žádné jiné poplatky za správu či užívání již neplatíte,“ doplňuje Patrik Roupa.

Eva a řada novinek do roku 2022

Další inovací je tzv. služba EW Mission. Jedná se o řešení, které také velmi vhodně doplňuje EW Fleet Management systém např. EVA a výrazně usnadňuje práci řidiče. Jedním z benefitů této nabídky je integrovaná navigace pro kamiony – Sygic Truck, která dnes představuje absolutní špičku. Tablet dále umožňuje oboustrannou komunikaci mezi řidičem a dispečerem. Dají se tak jednoduše spravovat nakládky či vykládky. Dispečer naplánuje trasu, řidič ji následně jednoduše přijme jedním kliknutím, současně s veškerými detaily nakládky.

EVA a řada novinek do roku 2022

Vykládky jsou doplněné přímou navigací k cíli. Tablet upozorní na nutnost řešení aktuálních problémů na cestě, včetně nepříjemností v podobě nehod či poškození nákladu. O neplánované změně trasy je dispečer nebo majitel firmy informován automaticky. U vyšších verzí systému (EVA Plus a Ultra), které jsou zkombinované s hardwarovou jednotkou napojenou na CAN Bus vozidla, dokáže aplikace v tabletu vyhodnocovat jízdní styl řidičů a ti tak mezi sebou mohou soutěžit, kdo jezdí lépe. Jelikož si dispečer může stáhnout data z tachografu, může přes komunikátor řidiči poradit s plánováním trasy i s ohledem na jízdní výkony. „Tablet je přenosný, takže se dá použít v jakémkoliv jiném voze s naším EW Fleet Managementem, pouze se spáruje s hardwarovou jednotkou,“ vyzdvihuje další benefit služby Veronika Jantáková z Eurowagu. K tabletu se dodává i sada příslušenství, včetně držáku. Ke spuštění stačí tablet zapnout, nastartovat kamión a vydat se na cestu.

Nejezděte prázdní

Systém EW Fleet Management je „otevřený“ pro další přidávání užitečných funkcí. Jednou z nich bude „burza nákladů“. „V současné době testujeme pilotní projekt služby DFF, neboli Digital Freight Forwarding. Kdo bude mít naše řešení, bude moci jeho prostřednictvím nabízet své přepravní kapacity, nebo si naopak hledat zakázky,“ představuje Patrik Roupa novinku, která se naplno rozjede v průběhu letošního roku. 

Komplexní balíček služeb

EW Fleet Management v sobě spojuje více než 25 užitečných služeb, které usnadňují život nejen majiteli a dispečerovi, ale také řidiči. Řešení nazvané EVA (Enhanced Vehicle Assistant) v sobě spojuje uživatelsky přívětivou telematiku, placení mýta a ochranu před podvody s palivem (Fuel Guard). Eurowag nabízí celkem tři varianty této služby: Start, Plus a Ultra, lišící se rozsahem poskytovaných funkcí. Všechny tři balíčky vždy nabízejí pokročilou správu vozového parku s tzv. „živými“ mapami zobrazující reálný pohyb vozidla každé dvě sekundy. Na mapě se také zobrazují personalizovanéceny pohonných hmot a samozřejmostí jsou bohaté možnosti reportů usnadňující administrativu. 

Eva a řada novinek do roku 2022
Služba Trailer ID usnadňuje administraci návěsů

Vše úzce spolupracuje s navigací Sygic Truck, jež má on-line informace o dopravě, takže dokáže dispečerovi u každého nákladního vozu zkontrolovat dojezdový čas ETA (Estimated Time Arrival). Umí ale také vypočítat mzdu řidiče, na základě nařízení evropské legislativy, současně se spotřebou nákladního vozu, včetně volnoběhu. Vyšší verze napojené na CAN Bus vozidla sbírají důležitá provozní data, takže umí současně hlídat jízdní styl řidiče. Oba pokročilé balíčky ULTRA i PLUS dispečerovi usnadňují plánování tras s ohledem na dodržování předepsaných časů řízení. Balíček ULTRA navíc umožňuje vzdálenou archivaci dat z tachografu.

Přečtěte si také: Eurowag aktualizoval svou aplikaci.

Zdroj
Transport a Logistika

Přečtěte si také

Back to top button