Silniční doprava

FlixBus od 7. května spouští linky z Prahy do Liberce, Mostu a Karlových Varů

Dopravce současně zavádí preventivní bezpečnostní opatření na palubách autobusů a při odbavování.

Po útlumu provozu v době, kdy Češi kvůli mimořádným bezpečnostním doporučením a omezení vycházek téměř přestali cestovat hromadnou dopravou, začíná autobusový dopravce FlixBus obnovovat provoz na některých vnitrostátních linkách. První zelené autobusy se na české silnice vrací ve čtvrtek 7. května na linkách Praha-Liberec, Praha-Most se zastávkami v Jirkově, Chomutově a Lounech a Praha-Karlovy Vary.

Přečtěte si také

FlixBus současně zavádí preventivní bezpečnostní opatření týkající se zvýšené prevence, hygieny a dezinfekce prostor autobusu, dezinfekce pro cestující a řidiče, ochranných pomůcek, změn při nástupu i výstupu a odbavování.

„Naší nejvyšší prioritou je bezpečnost zákazníků, řidičů, partnerů a zaměstnanců. Při obnovení provozu implementujeme nové bezpečnostní předpisy tak, abychom zajistili bezpečný provoz a chránili naše zákazníky i řidiče,“ uvádí mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Návrat zelených autobusů bude zatím pozvolný, jízdní řády jsou zredukované. Jednotlivé spoje jsou již v prodeji na webových stránkách dopravce„Další spoje a trasy plánujeme postupně přidávat v návaznosti na to, jak se cestující budou s rozvolňováním opatření do dálkové přepravy vracet,“ dodává Čmielová.

Preventivní bezpečnostní opatření na palubách autobusů

S obnovením provozu dálkové autobusové přepravy souvisí i zavedení zvláštních bezpečnostních opatření, aby se zabránilo opětovnému šíření koronaviru.Na vytvoření těchto opatření FlixBus úzce spolupracuje se zdravotnickými orgány a řídí se jejich doporučeními ohledně dalších kroků, které je třeba podniknout.

Cestující jsou během odbavení i po dobu celé cesty povinni mít zakrytá ústa i nos například rouškou. Řidiči FlixBusu jsou vybaveni ochrannými pomůckami – jednorázovými rukavicemi a rouškami s vyměnitelným nanofiltrem. Nástup na palubu autobusu je umožněn pouze zadními dveřmi, u kterých je cestujícím k dispozici dezinfekce na ruce. Samotné odbavení probíhá přes mobilní telefony a digitální snímač. Řidiči budou cestujícím připomínat nutnost dodržovat při nástupu do autobusu patřičné rozestupy.

Prodej občerstvení přerušen, platba kartou vítaná

Na palubách autobusů FlixBus jsou z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřeny toalety a přerušen prodej drobného občerstvení. Dezinfekce vozidel po každé jízdě probíhá podle pokynů pro dezinfekci dle předpisů a nařízení Světové zdravotnické organizace. Souhrn opatření má dopravce uveden na webových stránkách.

„Nabádáme naše cestující, aby si jízdenky kupovali s předstihem po internetu nebo v Praze na nádraží Florenc a platili platební kartou. Rádi bychom apelovali na každého, aby dodržoval základní bezpečnostní opatření a hygienické návyky, aby tak během cesty chránil sebe i své okolí,“ dodává Čmielová.

Přečtěte si také

Back to top button