Silniční doprava

Hamburk nakoupí 530 elektrických autobusů

O dodávku 12- a 18m autobusů pro Hamburg Hochbahn se mají podělit tři výrobci autobusů. Známi jsou zatím dva.

Hamburg Hochbahn AG. zveřejnil záměr pořídit v letech 2021 až 2025 flotilu 530 elektrických autobusů. „Touto objednávkou pokládáme základní kámen pro kompletní přeměnu naší flotily směrem k pohonům šetrným ke klimatu. Jako první v Německu jsme v tendru použili kritéria udržitelnosti. Vedle místní odpovědnosti chceme převzít i tu globální. Je to důležitý krok na cestě ke skutečně zelené a klimaticky neutrální mobilitě,“ řekl Henrik Falk, generální ředitel společnosti Hamburger Hochbahn.

O rekordní zakázku se mají rozdělit tři výrobci autobusů. Dva z nich – Mercedes-Benz a Solaris – už se s touto novinkou pochlubili, třetí zatím není znám. Tipujeme na VDL. Německý výrobce dodá modely eCitaro a eCitaro G, Solaris zase Urbino Electric 12 a 18. Přesné rozdělení autobusů mezi jednotlivé výrobce bude známo později.

Oba výrobci uspěli zřejmě i z toho důvodu, že v Hamburku už jejich bezemisní autobusy jezdí a jsou s nimi zřejmě spokojeni. Solaris v roce 2014 dodal dva vodíkové autobusy a v letech 2016 až 2019 třináct čistě bateriových busů, model eCitaro od Mercedesu jezdí v Hamburku od října 2018 (součást objednávky na 20 autobusů). Do konce letošního roku by jich mělo na severu Německa jezdit 45.

Přečtěte si také

Back to top button