Silniční doprava

Německo ruší stálé kontroly na hranicích s Českou republikou

Jak informuje ČTK, Německo ve středu ukončí stále hraniční kontroly s Českou republikou, které zavedlo 14. února. Opatření se týkaly i Slovenska či rakouské spolkové země Tyrolsko. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka dnes ČTK řekl, že českou diplomacii o tom informovali představitelé německého ministerstva vnitra.

„Zástupci spolkového ministerstva vnitra, kteří jsou členy společného koordinačního předsednictva, o tom informovali po pracovní lince,“ řekl Kafka. „Tuto zprávu jsem přivítal. Jde nejen o krok k vytouženému návratu k normálu v česko-německých vztazích, ale také o povzbuzení ve společném úsilí zvládnout koronavirovou pandemii,“ dodal Kafka.

Stále kontroly na hranicích s Českou republikou a také rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko obnovilo Německo 14. února, aby si tak kvůli pandemii onemocnění COVID-19 vynutilo dodržování karanténních opatření. ČR i Tyrolsko označilo Německo za oblasti s vysokým výskytem mutací koronavirus. Od neděle 28. března to už neplatí, Česko je epidemicky vysoce rizikovou oblastí kvůli vysoké míře nákazy a Tyrolsko je pouze rizikovou oblastí.

Stále hraniční kontroly s Tyrolskem Německo zastavilo na konci března, v případě České republiky německý ministr vnitra Horst Seehofer rozhodl o prodloužení do 14. dubna. Nyní Německo pozastaví kontroly is Českem, kde se epidemická situace v posledních týdnech výraznou zlepšila.

Dobrá zpráva je to i pro řidiče kamionů, kteří nemusí mít od dnešní půlnoci při cestě do Německa potvrzení o negativním testu na COVID. Informaci nám potvrdili zástupci Ministerstva vnitra a zahraničí. Řidič ale nesmí zůstat v Německu víc než 72 hodin, jinak se na něj vztahují podmínky s karanténou.

Ve spolupráci
transport.sk
Zdroj
ČTK

Přečtěte si také

Back to top button