Silniční doprava

Policie obdržela v tendru na nová rychlá auta čtyři nabídky

Policie obdržela ve výběrovém řízení na dodávku nových 20 rychlých aut čtyři nabídky.

ČTK to řekla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová s tím, že obálky s nabídkami se otevíraly ve čtvrtek. Které firmy a s jakými vozy se do tendru přihlásily, neprozradila. O vítězi tendru za téměř 30,2 milionu korun včetně DPH by mělo být jasno do 14 dnů, uvedla Hodačová. Nová auta mají doplnit a časem i nahradit 16 vozů Volkswagen Passat, které si policie pořídila k stíhání pirátů na českých dálnicích v roce 2008. 

    
V tendru na nová rychlá auta policie požaduje deset vozů v provedení sedan nebo liftback, zbylých deset v provedení kombi. Nová auta mají vedle dálnic hlídat i provoz na silnicích pro motorová vozidla nebo silnicích první třídy. Mají jezdit na benzin a jejich motory mají mít výkon minimálně 190 kilowattů. Podle zadávací dokumentace by vozy měly být schopny dosáhnout maximální rychlosti alespoň 250 kilometrů v hodině a z nuly na 100 kilometrů v hodině by měly zrychlit do sedmi sekund. Mají mít také minimálně šestistupňovou automatickou převodovku. Vítězem tendru by se měl stát uchazeč s nejnižší nabídkovou cenou, která má zahrnovat i speciální vybavení a školení. 

    
Obálky s nabídkami se měly otevírat již 11. října, tendr však nabral zhruba měsíční zpoždění. Server iDnes.cz v minulosti upozornil, že policie nejdřív stanovila podmínky ve výběrovém řízení tak, že požadavkům vyhovoval pouze Passat. Podle serveru totiž požadovala originální vyhřívané přední sklo a to má Passat v nabídce jako jediný. „Své požadavky ale policie na základě námitky jednoho uchazeče upravila,“ napsal iDnes.cz. Vedle vozu Volkswagen Passat tak podle serveru splňují požadavky i BMW 3 a 5, Audi A4 a A6, Volvo S60 a kombi V60 a Opel Insignia OPC. 

    
Dopravní policisté mají v současnosti k dispozici rychlé vozy Volkswagen Passat R 36, které mají výkon 299 koní a jsou schopny dosáhnout rychlosti mezi 280 a 290 kilometry za hodinu. Za 16 vozů určených ke stíhání pirátů silnic policie zaplatila zhruba 18,5 milionu korun. Policie si používání passatů pochvaluje, peníze za nákup se jí prý už několikrát vrátily na pokutách. „Stávající Autoteam jen za dobu své existence (od roku 2009) odvedl do státního rozpočtu cca 70 milionů korun na vybraných pokutách. Vozy Volkswagen Passat se tak ve velice krátké době více než trojnásobně zaplatily,“ řekl v srpnu serveru Aktuálně.cz mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button