Silniční doprava

Při teplotě pod čtyři stupně by řidiči neměli mít letní gumy

Řidiči by neměli v zimním období použít letní pneumatiky, pokud venkovní teplota klesne pod čtyři stupně celsia, sněží, mrholí či prší při nízkých teplotách.

Takový je závěr doporučení, který vydalo ministerstvo dopravy ve spolupráci s policejním prezidiem vzhledem k nejasnému znění novely silničního zákona účinné od 1. srpna stanovující povinné použití zimních pneumatik. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Martin Novák. Podle novely musí mít řidiči na autě zimní obutí od 1. listopadu do 31. března v případech, kdy se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo když lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici může během jízdy tato souvislá vrstva vyskytovat. 

    
Ministerstvo nedoporučuje používat letní obutí ani v případě nepříznivé předpovědi počasí. „Řidiči by však neměli spoléhat ani na to, že je silnice posypaná solí, protože od určité teploty je neúčinná,“ dodal mluvčí s uvedením konkrétních příkladů, ve kterých je zimní obutí nutné. “Jedu v Polabí mimořádně do práce vozem. Ten den je sucho a ani předpověď počasí nehlásí, že by se měly klimatické podmínky zhoršit. Je jasné, že můžu vyjet s letními pneumatikami,“ uvedl Novák. Pokud však řidič pojede například na týden na dovolenou do hor, je zřejmé, že zimní pneumatiky mít musí, neboť v horách může kdykoli napadnout sníh. 

    
Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila je doporučení vysvětlením pro řidiče, kdy zimní pneumatiky mít musí. „Je trochu nešťastné, že ustanovení zákona řeší jen náledí či sníh. Zimní pneumatika má totiž vliv na jízdní vlastnosti od čtyř stupňů dolů bez ohledu na to, zda je silnice mokrá či suchá,“ uvedl Tržil. S tím souhlasí i mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota, podle kterého by měli řidiči gumy přezout již při teplotách mezi čtyř až sedmi stupni. „Doporučení zřejmě možným budoucím sporům s policií nezabrání, je to prostě pouze apel na řidiče, že chování pneumatiky je přibližně od sedmi stupňů jiné,“ uvedl mluvčí. 

    
Policisté mohou podle mluvčí policejní prezidia Veroniky Hodačové za porušení povinnosti použít zimní gumy uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Pokud by navíc další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu, jsou policisté oprávněni takovou jízdu zakázat. “V souvislosti se zimními pneumatikami nejsou sice plánovány žádné masivní celoplošné akce, neznamená to však, že se řidiči nemohou setkat s kontrolou,“ podotkla mluvčí. Podle ní budou pro policii impulsem, aby jejich použití kontrolovala, zejména zhoršené povětrnostní podmínky. 

    
Novák také upozornil, že dopravní značka „zimní výbava“, která v minulých letech stanovovala povinnost používat zimní pneumatiky, zůstává i nadále v platnosti. Obcím je navíc dána možnost dopravní značku umístit na svém území. Pokud je tedy silnice takto označena, řidiči musí mít zimní obutí, přestože by bylo počasí příznivé. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) připustil, že podle jeho osobního názoru bude možné uvažovat o změně zákona tak, aby v budoucnu řidičům nařizoval jasně a bez výjimek přezouvání pneumatik, nicméně ne dříve, než bude vyhodnocena letošní zima.

Přečtěte si také

Back to top button