Silniční doprava

S jednotkou UTA One® komfortně mýto už ve 13 zemích

Přední poskytovatel palivových a servisních karet v Evropě, společnost UTA,  nedávno rozšířila počet zemí, kde lze zaplatit mýto pomocí jediné palubní jednotky, o Švýcarsko a Skandinávii. Mimoto rozšířila i akceptační síť svých palivových karet UTA Full Service Card a pro zákazníky připravila i nový web v mnoha jazykových mutacích.

Německá společnost UTA, patřící do portfolia nadnárodní společnosti Edenred, přišla na český trh v květnu 2016, na Slovensko pak o dva roky později. Vedle palivových karet se velmi brzo zapojila do systému EETS a zákazníkům nabídla v roce 2018 univerzální palubní jednotku UTA One ® pro placení mýta ve více zemích. Ta je v současnosti vedle palivových karet jedním z nejdůležitějších produktů komplexního systému, který svým zákazníkům UTA nabízí.  

Přečtěte si také

Třináct zemí v jedné krabičce

Jednotku UTA One ® mohou dopravci použít pro placení mýta v celkem třinácti zemích: Belgie (Viapass) plus tunel Liefkenshoek, Německo, Francie (TIS-PL), Itálie (Telepass), Polsko (úsek dálnice A4, Katowice –  Krakov), Portugalsko (Via Verde), Rakousko (systém GO), Španělsko (Via-T), Švýcarsko vč. Lichtenštejnska a Norsko (trajekty a dálnice). V Dánsku a ve Švédsku je možné jednotkou uhradit poplatky za mosty. V budoucnu se počítá s přidáním dalších zemí dle jejich připravenosti.

Pomocí jednotky UTA One lze ale zaplatit i za vybraná hlídaná parkoviště ve Francii a v Itálii, konkrétně Autoporto Sadobre/A22 (Brennerský průsmyk) a na letišti Malpenza v Miláně, uhradí i přepravu trajektem „Caronte“ přes Messinskou úžinu mezi Sicílií a Kalábrií.

Správa a objednání jednotky UTA One je jednoduché a probíhá výhradně on-line. Na webových stránkách se zájemce přihlásí (nebo registruje) do své klientské zóny. Zde si vybere jednotku a označí země, kde chce jednotku používat. Jednotka je vázaná na registrační značku vozidla, při objednání je proto třeba zadat i další údaje z velkého technického průkaz.

Palivová karta pro celou Evropu

Značka UTA je spojována především s palivovými kartami. Hlavním produktem je karta UTA Full Service Card, kterou lze použít pro odloženou platbu pohonných hmot včetně alternativních CNG,LNG atd., dále pak mýta (24 zemí ) a dalších služeb spojených s provozem vozidla – servisy, hlídaná parkoviště, trajekty atd.

V současnosti je v akceptační síti více než 50 000 čerpacích stanic od 160 značek ve 37 zemích Evropy, celková akceptační síť ale čítá 52 000 míst ve 40 zemích (parkoviště, servisy atd.). Jejich seznam najdete na webových stránkách www.uta.com/cz, nebo si můžete do mobilu stáhnout aplikaci UTA Stationfinder. V ní si můžete zkontrolovat orientační ceny PHM a nechybí zde ani navigace. Další možností je stažení seznamu čerpacích stanic ve formátu bodů zájmů, tzv. POI, do přenosné navigace.

Služby Plus

Karty UTA lze využít nejen na úhradu pohonných hmot a platbu mýta,ale  i na úhradu dalších služeb spojených s provozem. Vedle již zmíněné možnosti použití za trajekty a parkoviště lze jimi v případě poruchy zaplatit za nouzovou opravu či odtah do servisu. V akceptační síti nechybějí ani pneuservisy.

Pro majitele nákladních vozů a autobusů značky Mercedes-Benz a Setra nabízí UTA co-brandovou kartu Mercedes ServiceCard, která je vydávaná ve spolupráci se společností Mercedes a jíž lze platit za servisní úkony v síti této značky.

K dalším službám společnosti UTA patří i zajištění refundace DPH z tankování v zahraničí, vrácení spotřební daně a přehledné vyúčtování a přístup k transakcím online. A to i díky zcela novému uživatelsky přívětivějšímu webu.

Přečtěte si také

Back to top button